• Leu / EUR4.9458
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7643
Facem România bine

Ce ne arată testele de anticorpi şi de ce diferă rezultatele? Medic de laborator: “Valorile nu sunt intercomparabile”

06.05.2021, 15:21 Autor: Publicitate

Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să îşi evalueze statusul imun în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării. Însă, odată cu efectuarea testelor de laborator, apar frecvent şi întrebări precum: ce înseamnă rezultatul testului? De ce rezultatul meu este diferit de cel al colegului? Ce valoare a titrului de anticorpi îmi oferă protecţie?

Medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi acurateţea testului în sine, sensibilitatea şi specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezenţa anticorpilor. Există, de asemenea, diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) şi cele care detectează anticorpii anti-proteină S (spike), proteine despre care se ştie că sunt puternic imunogene, adică determină o producţie importantă de anticorpi.

Ce indică rezultatul testului pentru anticorpi?

În cazul în care ai un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, indiferent că este de tip IgM sau IgG, înseamnă că organismul tău a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltării, fie în urma infecţiei, fie în urma vaccinării.

În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă.

Diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-N şi cele care detectează anticorpii anti-S

Testele comerciale pun în evidenţă anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcţie de producător şi metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variaţie în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influenţează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidenţă anticorpi de legare anti-S există diferenţe, uneori majore, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactivi, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi, ceea ce poate duce la diferenţe de specificitate între kituri şi respectiv, între rezultatele obţinute.

Teste calitative şi teste cantitative

Unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să detecteze şi concentraţia. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de altă parte, testele cantitative determină concentraţia anticorpilor şi se exprimă prin unităţi arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unităţi de legare a anticorpilor.

Specialiştii atrag atenţia că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcţie de laborator.

În plus, medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentraţia (sau titrul) de anticorpi neutralizanţi care oferă protecţie în faţa unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentraţia de anticorpi de legare este mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test

Sensibilitatea se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi şi puţine persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacţie fals negativă).

Specificitatea reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienţii care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi şi puţine persoane fără anticorpi identificaţi ca fiind pozitivi prin test (reacţie fals pozitivă).

MedLife pune la dispoziţia pacienţilor atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM şi IgG, cât şi pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecţiei cu SARS-CoV-2.

Fă-ţi un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife şi află statusul imun al organismului tău în urma infecţiei sau a vaccinării.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor noştri cu o gamă extinsă de servicii şi analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaţionale şi am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală şi pentru a testa răspunsul imun post-infecţie sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

 

O campanie Facem România bine