Facem România bine

Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii despre testele PCR şi testele pentru depistarea anticorpilor

02.04.2021, 13:20

De la debutul pandemiei, testarea pentru COVID a evoluat rapid, având un rol cheie în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Testarea rămâne esenţială, chiar şi în contextul campaniei de vaccinare, aflată în plină desfăşurare în întreaga lume. În prezent, există două categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele având un scop precis: Real Time PCR pentru diagnosticul infecţiei COVID-19 şi testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul.

Testul Real Time PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezenţa virusului în tractul respirator, deci de a confirma sau infirma o infecţie acută, prin punerea în evidenţă a prezenţei ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.

 

În ce situaţii este nevoie ca angajatul unei companii să îşi facă testul RT-PCR?

  • Atunci când prezintă simptomagologie respiratorie. În acest caz, angajatul trebuie să se izoleze la domiciliu până la primirea rezultatului pentru a limita răspândirea virusului printre colegi. Dacă rezultatul testului RT-PCR este pozitiv, persoana trebuie să ia legătura cu medicul de familie şi/sau cu medicul curant pentru a fi ţinut sub monitorizare.

 

  • Dacă a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu SARS-CoV-2, chiar dacă angajatul nu prezintă simptomatologie specifică.

 

  • Atunci când călătoreşte în alte ţări, în interes profesional sau personal. Anumite ţări impun pentru cetăţenii români prezentarea unui test PCR negativ înainte de a le permite accesul pe teritoriul lor.

 

  • Nu în ultimul rând, testul PCR poate fi făcut în orice situaţie care ridică suspiciuni, nefiind nevoie de prescripţie medicală.

 

Unde se poate face testul Real Time PCR pentru un rezultat precis?

Efectuarea şi prelucrarea acestui test necesită măsuri riguroase şi protocoale speciale, conform standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Laboratoarele trebuie să fie dispună de circuite de biosecuritate şi fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor de laborator.

Încă de la începutul pandemiei, MedLife şi-a extins reţeaua cu 6 laboratoare proprii Real Time PCR, puse în funcţiune în Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Timişoara şi Cluj. Acestea funcţionează la cele mai înalte standarde de securitate, având capacitatea de a procesa mii de teste zilnic. De altfel, în ultimele şase luni, sute de mii de teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 au fost procesate în laboratoarele MedLife din întreaga ţară.

Testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Altfel spus, acestea pot confirma sau infirma o infecţie anterioară, atât la persoanele care au prezentat simptome specifice infecţiei, cât şi la cele asimptomatice.

Acest tip de teste identifică, în urma analizei unei probe de sânge, anticorpi de tip Imunoglobulina M (IgM) şi Imunoglobulina G (IgG) pe care organismul îi produce atunci când a intrat în contact cu cornavirusul, aceştia putând rămâne în organism până la câteva luni. Testele detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecţia cu SARS-CoV-2 şi determină o producţie importantă de anticorpi. Aşadar, identificarea anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi/sau anti proteină S (Spike), de tip IgG şi/sau IgM oferă indicaţia unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2, fără a preciza însă distanţa de la momentul infectant sau traseul simptomatic.

Însă, absenţa anticorpilor IgG sau IgM nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR, sunt elementele care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.

 

Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii despre rezultatele testelor serologice pentru anticorpi?

Dacă un angajat are rezultat negativ la testele serologice IgM şi IgG înseamnă fie că acesta nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp de la infectare este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Dacă există suspiciunea că a fost în contact cu virusul, se recomandă efectuarea testului RT-PCR, metoda cea mai sigură de testare pentru diagnosticul infecţiei COVID-19.

Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibilă infecţie acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produşi de sistemul imun imediat după momentul infectării. De aceea, dacă angajatul nu ştie să fi trecut prin boală, este recomandat ca în cazul unui rezultat IgM pozitiv să fie efectuat şi un test RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului.

În schimb, este foarte probabil ca angajaţii care au un rezultat IgG pozitiv să fi avut contact anterior cu virusul SARS-CoV-2, fie că au prezentat simptome specifice sau au fost asimptomatici.

Teoretic, prezenţa anticorpilor ar trebui să asigure protecţie faţă de o nouă infectare cu virusul, însă, în prezent nu sunt suficiente date care să susţină cu fermitate acest lucru despre anticorpii SARS-CoV-2. De aceea, respectarea măsurilor de protecţie (purtarea măştii, igienizarea mâinilor, distanţarea socială) rămân esenţiale inclusiv la locul de muncă.

În prezent, în laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecţia anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenţei.

  1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat şi nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.

Află unde se pot efectua teste serologice pentru anticorpi şi care este cel mai apropiat centru de recoltare MedLife.

O campanie Facem România bine