Finanţe personale

Cât costă vacanţa într-o capitală europeană de sărbători?

Cât costă vacanţa într-o capitală europeană de...

Autor: Mirabela Tiron

25.12.2014, 08:20 374

Cei care vor să petreacă sărbătorile de iarnă într-o capitală europeană trebuie să dispună de un buget de cel puţin 170 de euro de persoană.

Un sejur la Viena în perioada 30 decembrie-2 ianuarie, unde se organizează în fiecare an pieţe tematice de Crăciun, costă 165 de euro dacă transportul se face cu autocarul şi peste 250 de euro în cazul transportului cu avionul. Preţul variază în funcţie de tipul de cazare ales de turist. Anual câteva sute de români aleg să îşi petreacă trecerea dintre ani într-o capitală europeană, agenţiile de turism promovând aceste oferte în străinătate.

O altă capitală europeană ce atrage români de Revelion este Paris, destinaţie în care preţul unui sejur de trei nopţi variază între 290 de euro cu cazare la un hotel de două stele şi 550 de euro pentru cazare la un hotel de patru stele.

Românii care vor petrece Revelionul la Amsterdam au plătit între 250 de euro şi 500 de euro în funcţie de clasificarea hotelului pe care l-au ales.

Pachetele de tip city break în capitale europene de Revelion includ atât transportul cât şi cazarea dar şi servicii de transfer. Şi Budapesta se numără printre capitalele europene vândute ca destinaţii de Revelion de către operatorii de turism. Preţurile variază de la 100 de euro la câteva sute de euro în funcţie de tipul de transport ales şi de cazare.

Oficialii agenţiei de turism online Vola, cu afaceri de 107 mil. lei (24 mil. euro) anul trecut,  estimau că vor vinde pentru revelion cu 20% mai multe pachete pentru city break-uri în străinătate faţă de anul trecut. Printre cele mai solicitate destinaţii se numără Roma, şi Viena iar din afara Europei- Dubai. Cei care aleg să petreacă Revelionul în destinaţii externe au între 25 şi 35 de ani şi aleg pachete al căror tarif concurează cu cele pentru petrecerile de revelion din ţară. Tariful unui pachet de tip city break la Roma de revelion este de 282 de euro şi include transport cu avionul, patru nopţi de cazare în perioada 30 decembrie-3 ianuarie şi asigurare medicală. Cei care aleg să petreacă revelionul în Madrid, Amsterdam, Atena sau Istanbul trebuie să aibă un buget de 350 -380 de euro de persoană, potrivit oficialilor Vola.

 Preţurile pentru pachetele de revelion sunt cu aproximativ 10% mai mici decât cele de anul trecut, potrivit estimărilor Vola, datorită introducerii mai multor curse low cost, dar şi ofertelor de early booking.

Românii au cheltuit circa 1,4 miliarde de euro pe vacanţe în străinătate în primele zece luni din acest an, potrivit celor mai recente date de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO