Finanţe personale

Câţi bani obţin investitorii de la Bursă. Tabloul complet al dividendelor 2018: randamente de la 1% până la 14%

Finanţe personale

Câţi bani obţin investitorii de la Bursă. Tabloul...

Autor: Liviu Popescu

02.04.2019, 07:00 2614

♦ Turbomecanica BucureÅŸti prezintă cel mai ridicat randament al dividendelor, de aproape 14%, la polul opus fiind Oil Terminal, companie de stat cu un câştig de sub 1% ♦ Peste jumătate din companiile de pe piaÅ£a principală ÅŸi-au obiÅŸnuit investitorii cu dividende.

Un număr de 44 de companii din cele 87 listate la Bucureşti inten­ţionează să-şi remune­re­ze investitorii cu o parte din profitul net înregistrat în anul 2018 şi propun astfel acţionarilor dividende cu randamente cuprinse între aproape 1% şi 14%, potrivit datelor agregate de ZF din platforma BT Equity Research.

„Peste jumătate din companiile de pe piaţa principală şi-au obişnuit investitorii cu divi­dende. Acolo unde politica de distribuţie este una echilibrată, lăsând loc şi pentru creşerea companiei, înseamnă că managementul şi acţionarii au o viziune aliniată pe mai mulţi ani în faţă. Problemele intervin acolo unde distribuţia de dividende este excesivă, iar aici companiile de stat sunt campioane“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator al Investors Club.

De exemplu companiile de stat de la Bursa românească sunt solicitate de statul român să repartizeze 90% din profitul net înregistrat în anul 2018, dar şi o parte din rezerve.

Romgaz este şi în acest an cea mai gene­roa­să companie de stat cu bugetul, în contextul în care compania propune acţio­narilor ca 1,6 mi­liarde de lei să meargă spre dividende, adică circa 114% din rezultatul net înregistrat anul trecut.

Pe de altă parte, managementul unei alte companii de stat este mai prudentă, însă ultimul cuvânt de spus îl va avea acţionarul majoritar.

Din rândul celor 44 de companii care intenţionează să-şi remunereze investitorii cu dividende, cel mai ridicat randament la preţurile de tranzacţionare din 29 martie 2019 este întâlnit la Turbomecanica, de circa 14%. Acţiunile TBM au de la începutul anului 2019 un plus de 31% pe fondul rezultatelor financiare pe 2018, care au permis propunerea de distribuire a unui dividend generos. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 9% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO