Finanţe personale

Ce câştiguri au adus în ultimul an investiţiile în euro, dolarul şi aurul?

Ce câştiguri au adus în ultimul an investiţiile în euro, dolarul şi aurul?

Autor: Claudia Medrega

16.03.2012, 14:44 1330

Comparativ, euro a câştigat puţin peste 4% începând din martie anul trecut, iar dolarul american s-a apreciat cu aproape 11%. Cele două monede au câştigat mai puternic teren în faţa leului începând din toamna anului trecut, pe fondul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Moneda europeană s-a depreciat în faţa dolarului american, iar valutele din Europa Centrală şi de Est au fost afectate la rândul lor în condiţiile în care sunt văzute de investitori ca fiind mai riscante decât euro, aflat deja pe lista neagră.

Dolarul a trecut în prezent de pragul de 3,3 lei, după ce în martie anul trecut abia depăşea 3 lei, în timp ce euro se află aproape de vârful istoric de 4,3688 lei de la jumătatea anului 2010.

Totuşi, chiar adăugând câştigul din dobânzi, euro şi dolarul nu ar fi depăşit performanţa aurului sau a monedelor asiatice, având în vedere că dobânzile la euro sunt undeva la 4-5% pe an, iar cele la dolari nu depăşesc 2-3% pe an.

Aurul a reprezentat alături de francul elveţian un activ de refugiu pentru investitori pe fondul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale. Mii de români s-au repezit să cumpere aur în ultimii ani, atraşi de creşterea cotaţiilor şi de iluzia unui câştig mare şi sigur, însă comisioanele bancare ajung să le mănânce aproape tot profitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO