Finanţe personale

Cea mai mare dobândă percepută în sistemul financiar din România: 5.000% pe an

Cea mai mare dobândă percepută în sistemul financiar...

Autor: Raluca Ghinea

16.03.2015, 12:21 2009

"Observ în ultima perioadă o campanie a unor IFN-uri cu o dobândă anuală de 4.000-5.000%. Asta ce înseamnă? Iau un euro, după un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro înapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro înapoi, nu este în regulă", a declarat luni Dunca la seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România.

El a arătat că ANPC a primit sesizări de la clienţi în acest sens, iar numărul lor este în creştere.

"Aici trag un semnal de alarmă: dacă un consumator nu se pricepe sau nu înţelege clauzele din contractul de credit, să facă o adresă la ANPC să vedem noi dacă este în regulă sau nu", a transmis Dunca clienţilor acestor IFN-uri.

El a precizat că dobânzile respective sunt afişate la vedere, fiind percepute pentru împrumuturi pe scurtă durată, aceste firme având campanii de promovare a creditelor pe reţeaua de socializare Facebook.

"Aşa sunt afişate dobânzile şi văd că duc o campanie agresivă pe Facebook, imediat cum deschizi Facebook-ul îţi apare un IFN care zice: Vino la noi şi te împrumutăm într-un minut!", a punctat preşedintele ANPC.

Dunca a atenţionat clienţii să nu facă greşeala de a se împrumuta la IFN-uri cu astfel de dobânzi pentru a-şi achita ratele la creditele de la bănci, în condiţiile unor situaţii dificile generate de creşterea cursului de schimb pentru dolar şi franc elveţian.

"Având în vedere că au crescut dolarul şi francul elveţian, trag un semnal de alarmă să nu ajungem să ne împrumutăm de la un IFN ca să putem plăti rata la bancă pentru credit, înseamnă că rostogolim bulgărele şi din mai mic îl facem mai mare", a spus Dunca.

El a adăugat că unele IFN-uri respectă legislaţia, iar altele o încalcă, în ultimul caz urmând să fie dispuse sancţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO