Finanţe personale

Clienţii băncilor gâfâie sub povara creditelor: ratele neplătite la timp se apropie de 7 mld. euro

Clienţii băncilor gâfâie sub povara creditelor: ratele neplătite la timp se apropie de 7 mld. euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

28.12.2011, 13:37 2132

Firmele şi clienţii individuali ai băncilor aveau rate neplătite la timp cu o valoare cumulată de 21,9 miliarde de lei (aproape 6,9 mld. euro) la sfârşitul lunii noiembrie, cu 600 milioane de lei peste nivelul din luna anterioară, potrivit datelor BNR.

Creditele cu probleme continuă să preseze portofoliile băncilor în condiţiile în care clienţii nu îşi revin din punct de vedere financiar. Sistemul bancar a raportat o pierdere de aproape 200 mil. euro în primele nouă luni din acest an, în principal din cauza volumului mare de provizioane constituite pentru acoperirea pierderilor din credite.

Creditele cu probleme reprezentau 9,7% din portofoliul băncilor, în condiţiile în care volumul restanţelor a crescut cu o treime în ultimul an.

Finanţările în lei, în cea mai mare împrumuturi de consum fără garanţii, le dau bancarilor cele mai mari emoţii, ponderea ratelor restante pe acest segment apropiidu-se de 12%. Soldul restanţelor la creditele în lei ajungea la 9,5 miliarde de lei în noiembrie.

Totuşi, dacă la începutul crizei cel mai rapid avans era înregistrat de restanţele la creditele în lei, în ultimul an întârzierile la plata împrumuturilor în valută au accelerat mai puternic, depăşind volumul restanţelor la lei. Ratele neplătite la timp la creditele în valută echivalau cu 12,4 mld. lei (2,85 mld. euro) şi reprezentau 8,6% din totalul finanţărilor în alte monede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO