Finanţe personale

Cum e mai bine să plătiţi, cash sau cu cardul?

Cum e mai bine să plătiţi, cash sau cu cardul?

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

14.04.2012, 00:45 11496

"Plătiţi numerar sau cu cardul?" este întrebarea pe care ar trebui să o aveţi în vedere nu atunci când aţi ajuns cu coşul burduşit de cumpărături în faţa casei de marcat, ci încă de acasă când faceţi lista de cumpărături pentru că studiile arată că persoanele care plătesc cu cardul au tendinţa să cheltuiască cu 12% până la 18% mai mult decât cele care îşi achită nota de plată cu numerar.

Cardurile din plastic au cucerit tot mai spaţiu în portofele în detrimentul bancontelor şi monedelor, iar unii oameni consideră numerarul deja intrat în istorie. Drept vorbind, cardul de credit arată mai bine decât o hârtie colorată cu faţa un pictor sau dramaturg decedat acum o sută de ani. Unele bănci permit clienţilor să îşi personalizeze cardurile cu elemente grafice sau să aleagă dintr-o gamă de design-uri sau culori.

Cardurile din plastic, fie că sunt de debit sau de credit, au avantajul securităţii, fiind protejate prin codul PIN (numărul personal de identificare) şi de semnătură. Banii numerar sunt protejaţi doar de abilitatea proprietarului de nu-i lăsa să ajungă pe mâna unui străin. Mai mult, plata cu cardul este la fel de răspândită ca cea cu numerar, poate doar la non-stopul de la parterul blocului nu veţi putea folosi "plasticul" pentru a achita cumpărăturile.

Cu toate acestea, banii numerar sau cash-ul sunt cea mai bună soluţie pentru a face cumpărături. Iată doar câteva motive: unul din marile dezavantaje ale cardului de credit sau debit este că vă încurajează să cheltuiţi mai mult decât intenţionaţi prin accesul uşor pe care îl asigură la mai mult capital. Cu bani numerar, achitarea unor cumpărături mai mari presupune deplasarea la o bancă sau la un ATM pentru a obţine mai mult şi apoi întoarcerea la magazin pentru a finaliza tranzacţia. Pe multe persoane, acest răgaz le face să se mai gândească dacă bugetul personal poate suporta o cheltuială suplimentară. Acest lucru dă rezultate pentru achiziţii mici, este bine ca obiectele valoroase precum un calculator sau o maşină să fie plătite cu cardul din motive de siguranţă.

Un studiu realizat de compania americană de furnizare date Dunn & Bradstreet a scos la iveală că oamenii cheltuiesc cu 12-18% mai mult atunci când plătesc cu cardul de credit decât atunci când folosesc cash. Şi compania americană McDonald's a decoperit că valoarea medie a unei tranzacţii a crescut de la 4,5 dolari la 7 dolari atunci când clienţii au folosit cardul în loc de numerar.

Cardul de debit pierde teren în faţa numerarului şi din perspectia comisioanelor de retragere şi de administrare a contului pe care le banca le percepe.

Mai mult, unii oameni ţin la început evidenţa zilnică a cheltuielilor pe care le fac cu cardul de debit, dar de cele mai multe ori renunţă până la finalul lunii când ajung să descopere că au fonduri insuficiente pe card. Cu numerar, evidenţa cheltuielilor este mult mai uşor de ţinut şi depăşirea bugetului mai uşor de prevenit, iar cumpărăturile impulsive pe cât posibil evitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO