Finanţe personale

Cum să-ţi păstrezi economiile la bancă pentru a evita surprizele neplăcute: lei, euro sau dolari?

Cum să-ţi păstrezi economiile la bancă pentru a evita surprizele neplăcute: lei, euro sau dolari?

Autor: Ciprian Botea

01.12.2011, 19:15 19177

Cine vrea câştig maxim din sumele economisite într-un depozit trebuie să îşi păstreze banii în lei, dobânzile fiind aproape duble faţă de valută, dar pentru a se proteja de volatilitatea cursului de schimb un client ar trebui să opteze pentru un coş de economisire care să includă şi alte valute, spun analiştii.

Câştigul obţinut dintr-un depozit în lei este cu circa 70% mai mare decât câştigul dintr-un depozit în euro şi în plus bonificaţiile plătite de bănci pentru sumele economisite în lei sunt duble faţă de inflaţie, în timp ce veniturile dintr-un depozit în euro abia acoperă creşterea preţurilor.

Volatilitatea din ultimele luni a pieţelor financiare arată însă că pe lângă câştigul nominal trebuie urmărit şi impactul unui eventual curs valutar mai depreciat.

"Varianta optimă în acest moment ar fi un coş de economisire format în principal din depozite în lei, deoarece randamentele obţinute pentru lichidităţile în moneda naţională sunt net superioare depozitelor în alte devize. Jumătate din portofoliu ar fi însă prudent să fie diversificat în depozite în euro şi dolari pentru ca deponentul să se protejeze de volatilitatea cursului de schimb", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Spre exemplu, un client care depune 5.000 de euro pe 12 luni, cu o dobândă de 4% pe an, încasează la scadenţă 5.170 de euro, iar la un depozit de 21.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), cu dobândă de 7% pe an, primeşte după acelaşi interval 22.770 de euro (adică 5.290 de euro).

Sumele reprezintă câştigul net obţinut după plata cotei de 16%, reprezentând impozitul pe venit. Analiştii spun însă că printr-un depozit se urmăreşte conservarea avuţiei şi nu câştigul maxim, pentru acest din urmă caz existând numeroase alte variante de plasament.

"Este recomandabilă varianta unui coş de economisire. Nu te îmbogăţeşti din dobânzi, ci încerci să-ţi conservi avuţia, iar cea mai simplă modalitate de a-ţi conserva avuţia este să nu pui toate resursele în acelaşi coş. Un jucător profesionist poate să- şi plaseze economiile doar în dolari, dar le monitorizează la secundă, urmăreşte evoluţia cotaţiilor, pe când un om obişnuit nu are aceste posibilităţi", comentează Lucian Anghel, economistul-ş ef al BCR.

Câştigul la lei este cu aproape 70% mai mare decât la euro, dar există riscul ca acesta să fie erodat de cursul de schimb. Leul a pierdut peste 3% în faţa euro în ultimele trei luni pe fondul tensiunilor de pe pieţele externe, care au determinat investitorii să-şi reducă expunerile pe pieţele emergente, considerate ca fiind mai riscante.

"Un portofoliu de economisire care are în componenţa sa şi devize prezintă avantajul că deţinătorul poate desfiinţa depozitul în deviza care s-a apreciat cel mai mult în ultima perioadă şi ar fi extrem de util pentru călătoriile în străinătate sau pentru achiziţiile de diverse bunuri ale căror preţuri sunt în valută", mai spune Hăncilă.

De asemenea, dolarul american a câştigat nu mai puţin de 9% în faţa monedei naţionale în ultimele trei luni şi a ajuns de la 2,97 lei/dolar la sfârşitul lunii august la 3,24 lei/dolar în prezent.

Dobânzile la depozitele în dolari se situează însă în jurul a 2% pe an, fiind de trei-patru ori mai mici decât cele mai bune dobânzi plătite de bănci la depozitele în lei.

Un dezavantaj în cazul depozitelor în valută îl reprezintă şi faptul că băncile percep, de obicei, comisioane mai mari pentru retragerea de numerar din conturile în euro sau dolari decât din conturile în lei. Astfel, o diferenţă de numai 0,1 puncte procentuale între comisionul la lei şi cel la euro înseamnă un cost în plus de 5 euro pentru client. De cele mai multe ori, băncile nu percep însă comision de retragere a banilor din depozit dacă aceasta are loc în ziua scadenţei.

Clienţii s-ar putea simţi totuşi mai confortabil să-şi ţină banii exclusiv în depozite în lei pe măsură ce presiunile externe se mai diminuează, iar economia începe să îşi revină.

"Există perspective de apreciere a leului pe seama îmbunătăţirii fundamentelor macroeconomice, iar sentimentul investitorilor referitor la economiile emergente s-ar mai putea ameliora", afirmă Hăncilă.

Inflaţia anualizată ajungea la 3,55% pe an la sfârşitul lunii octombrie, fiind cu circa trei puncte procentuale sub dobânda medie la depozitele în lei. Băncile au început însă în ultimele săptămâni să se lupte mai puternic pentru economiile clienţilor, iar multe oferte la depozitele în lei au depăşit din nou pragul de 7% şi urcă spre 8% pe an.

Dobânzile la euro de peste 4% pe an nu mai sunt la rândul lor o excepţie şi există chiar oferte care se apropie sau au atins deja pragul de 5% pe an. De exemplu, Alpha Bank plăteşte 5% pe an pentru sumele în euro atrase pe 12 luni, în timp ce Banca Românească şi Piraeus vin cu dobânzi de 4,9% şi 4,8% pe an la depozitele pe şapte şi respectiv cinci luni.

Toate cele trei bănci sunt subsidiare ale unor grupuri financiare elene, acestea constituind de doi ani un grup aparte de bănci care oferă dobânzi competitive la depozite în contextul în care încearcă să-şi reducă dependenţa de finanţarea primită de la băncile-mamă, care se confruntă cu probleme din cauza crizei din Grecia şi trebuie să facă faţă retragerilor masive de depozite.

Şi subsidiarele altor grupuri financiare europene se luptă pentru economiile clienţilor pentru a compensa finanţările în scădere de la băncile-mamă. Băncile nu fac însă decât să se bată pe o bază limitată de resurse, ceea ce a amplificat tendinţa de creştere a dobânzilor.

Fiecare bancă speră să atragă mai mulţi bani dacă adaugă un plus la dobândă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO