Finanţe personale

Finanţe personale. O primă săptămână din 2019 de coşmar pentru Bursă: acţiunile bancare şi de energie, pe minus

Finanţe personale. O primă săptămână din 2019 de...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2019, 00:07 1115

Bursa românească închide prima săptămână completă de tran­zacţionare din 2019 cu un declin de 5,5%, chiar dacă pie­ţele externe au fost pe plus, ceea ce arată că scăderea in­di­cilor bursieri de la Bucureşti este determinată integral de factori interni. Spre comparaţie DAX al bursei din Germania a urcat cu 1,1%, în timp ce Dow Jones s-a apreciat cu 2,4%, potrivit datelor Bloomberg.

Acţiunile companiilor din energie şi ale băncilor au avut scăderi pe linie săptămâna trecută în condiţiile în care aversiunea la risc a investitorilor a crescut pe fondul unor doze de incertitudine chiar şi din partea BNR cu privire la taxarea activelor bancare, iar pe partea de energie „sperie­toa­rea“ investitorilor vine din posibilitatea re­gle­men­tării preţului pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

De la începutul anului 2019 bursa de la Bucureşti înregistrează un declin de 1,9%, al doilea cel mai abrupt declin din Uniunea Europeană după bursa de la Sofia (4,5%), potrivit datelor agregate de ZF. „Plecăm anul acesta cam din acelaşi loc în care am plecat şi anul trecut. Diferă condiţiile“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO