Finanţe personale

Finanţele au atras 300 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la 6 ani

Finanţele au atras 300 milioane lei prin vânzarea de...

Autor: Florentina Dragu

06.03.2015, 00:00 266

Ministerul a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 881,8 milioane lei, însă a atras doar suma vizată, de 300 milioane lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 2,62% pe an.

Pe piaţa secundară miercuri, nivelul propus de investitorii care încercau să cumpere (bid) astfel de obligaţiuni se situa la 2,57% pe an.

"Ne aşteptăm ca Ministerul Finanţelor să vânda obligaţiunile de 0,3 miliarde lei cu scadenţa la 6 ani la un randament maxim de aproximativ 2,65%, faţă de un nivel bid de 2,57% in şedinţa de ieri. În pofida unei îmbunătăţiri a sentimentului global, am vazut luna trecută că volumul ridicat de emisiuni a avut un impact semnificativ asupra randamentelor şi situaţia nu s-a schimbat prea mult, având în vedere că volumul emisiunilor nete pare, în continuare, ridicat. Ne putem aştepta la unele mişcări pozitive în a doua parte a lunii, cand va deveni operaţional programul Băncii Centrale Europene de relaxare cantitativă şi se va reduce maturitatea medie a titlurilor vândute de minister", afirmă economiştii ING Bank România într-o notă de cercetare publicată anterior emisiunii de obligaţiuni.

Titlurile vândute joi fac parte dintr-o emisiune de obligaţiuni lansată iniţial în mai 2011 şi care ajunge la maturitate în iunie 2021. De la lansarea emisiunii, Finanţele au împrumutat prin aceast instrument financiar 7,21 miliarde de lei.

Ultima dată emisiunea a fost redeschisă în octombrie anul trecut, când ministerul a vândut obligaţiuni de 300 milioane de lei la un randament mediu de 3,7% pe an.

Emisiunea urmează să fie redeschisă vineri printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la acelaşi randament acceptat joi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vânzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intenţionează să atragă 240 de milioane de lei.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 8,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO