Finanţe personale

IFN-urile pierd clienţi de la lună la lună: minus 4.200 de clienţi în ultimul an

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

10.03.2015, 00:00 416
Numărul clienţilor instituţiilor financiare nebancare (IFN) a scăzut la finalul lunii ianuarie la aproximativ 84.000 de persoane fizice şi juridice, cu aproximativ 4.200 de debitori mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. IFN-urile înscrise în registrul special al BNR aveau la finele lunii ianuarie 171.000 de credite acordate şi angajamente asumate, cu 10.000 de finanţări mai mult decât cele acordate în perioada corespunzătoare din 2013. Volumul sumelor datorate s-a ridicat în perioada analizată la 16,8 miliarde de lei (3,8 mld. euro). Spre comparaţie, în prima lună a anului trecut, volumul sumelor datorate ajungea la 17,5 mld. lei. În ceea ce priveşte numărul debitorilor cu restanţe, atât persoanele fizice cât şi companiile, acesta era în ianuarie de 18.100 de clienţi, cu aproximativ 2.500 de clienţi care figurau restanţieri mai puţin faţă de ianuarie anul trecut.
 
Totalul sumelor restante înregistrate de clienţii IFN-urile a rămas în ultimele luni la valoarea de 2,7 mld. lei. În prima lună a anului trecut, sumele restante ajungeau la 2,8 mld. lei. Numărul de interogări ale bazei de date a Centralei Riscului de Credit (CRC) pentru debitori potenţiali a urcat într-un cu 1.500 de solicitări şi a ajuns la 9.550 de cazuri. La finalul lunii ianuarie, persoanele fizice şi companiile aveau credite de aproximativ 27 mld. lei contractate de la IFN-uri, cu aproximativ un miliard de lei mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO