Nouă ani de la minimul Bursei de la Bucureşti. Cine a avut curaj să cumpere atunci şi-a înmulţit banii de patru ori

23 feb 2018 Autor: Liviu Popescu

♦ Pe 25 februarie 2009 bursa românească era „la pământ“ la începutul crizei financiare ♦ O investiţie de 1.000 lei în indicele BET atunci înseamnă acum 4.400 lei ♦ 1.000 de lei la bancă atunci aduceau în prezent 47% randament.

Pe 25 februarie 2018 se împlinesc no­uă ani de la minimele atinse de Bur­sa de Valori de la Bucureşti, iar în această perioadă indicele BET a înregistrat o creştere de 340%, de la 1.887 de puncte la 8.280 de puncte. Spre comparaţie, indicele Dow Jones, al bur­sei din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, a urcat în ultimii nouă ani cu 194%.

Însă puţini investitori s-au încume­tat să cumpere acţiuni la Bucureşti în fe­bruarie 2009 în condiţiile în care cu doar şase luni înainte falimentul băncii ame­ricane de investiţii Lehman Brothers avea să aducă pe marginea prăpastiei întreg siste­mul financiar global şi să-l arunce în cea mai gravă criză din ultimii 80 de ani.

Investitorii îşi vindeau atunci acţiunile la ce­le mai mici preţuri posibile, companiile, mai ales cele mici, cădeau pe capete, iar mulţi ana­lişti cântau prohodul pieţelor financiare. În acest context tulbure, investitorii vindeau la un loc SIF-uri, băncii, companii de construcţii pu­ternic afectate de criză, dar şi Petrom sau Trans­elec­trica, emitenţi cu rezul­tate financiare soli­de atunci, pentru care nu se justi­ficau astfel de scăderi. Cei care au cum­pă­rat atunci au putut câştiga într-un timp foarte scurt în contextul în care din februarie 2009 şi până în aprilie 2010 indicele BET a urcat de patru ori. Ulterior investitorii şi-au putut rotunji câştigurile cu ajutorul dividendelor.

Chiar dacă bursa de la Bucureşti a multi­pli­cat de peste patru ori câştigurile în ultimii doi ani, fără a lua în calcul şi dividendele, tot mai are 30% de recuperat pentru a reveni la maximul istoric atins în iulie 2007. Un analist îi dă doi ani pentru a face acest salt.

„În lipsa unor evenimente deosebite la nivel economic şi politic care să influenţeze negativ bursele internaţionale şi cea internă, un astfel de avans poate fi înregistrat în condiţii normale de piaţă în aproximativ doi ani“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al SAI Carpatica Asset Management.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.02.2018

 
Cuvinte cheie:
Bursa
, BVB
, actiuni
, castiguri
, criza financiara
, dividende
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide