Finanţe personale

Reportaj de la singurul ghişeu din România la care nu e coadă. ”În comună, sunt mai mulţi factori externi pentru care nu merge"

Reportaj de la singurul ghişeu din România la care nu e...

Autor: Loredana VOICULESCU

03.02.2014, 11:54 550

"De acum vă puteţi plăti taxele, impozitele şi amenzile printr-un simplu click de acasă, din faţa calculatorului! Accesibil de oriunde şi pentru oricine, 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe săptămână!", suna reclama pe care o făceau autorităţile, în urmă cu trei ani, la portalul ghiseul.ro.

La aproape trei ani de la lansare, portalul ghiseul.ro prin care românii îşi pot plăti online taxele şi impozitele locale, dar şi amenzile, se dovedeşte un eşec răsunător. Mai puţin de 1% dintre contribuabilii persoane fizice şi-au plătit online dările locale prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), reiese din datele obţinute degândul.

 

Din cele 3.180 de primării din România, numai 73, adică 2,2% din total, s-au înrolat în sistemul gratuit prin care cetăţenii îşi pot achita din fotoliul de acasă amenzile şi taxele şi impozitele locale. Pe listă, dintre primăriile din Bucureşti nu apare Primăria Sectorului 5, în schimb apar primării precum Frecăţei (Tulcea), primăria comunei Bobiceşti (Olt), Luganu de Jos (Bihor) şi Luncaviţa (Tulcea).

În timp ce Ministerul pentru Societatea Informaţională, care gestionează ghiseul.ro, prin Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), dă vina pe primării care nu vor să se înroleze în sistemul gratuit, unii dintre edilii contactaţi de gândul spun că pentru înscriere "este birocraţie multă, noi încă din aprilie anul trecut am depus documentaţia pentru înscriere, sperăm să intrăm acum, în februarie".

Citiţi mai mult pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO