Finanţe personale

Românii au economisit în criză 5 miliarde de euro

Românii au economisit în criză 5 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea

24.01.2012, 00:08 1761

Depozitele din bănci au urcat în luna decembrie la un nivel record de peste 309 miliarde de lei (72 mld. euro), după ce populaţia, companiile şi instituţiile publice au economisit în trei ani de criză 40 de miliarde de lei (echivalentul a 9 mld. euro la cursul actual), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Avansul se datorează în principal creşterii economiilor populaţiei, care însumau 115 miliarde de lei (aproape 27 mld. euro) în decembrie, faţă de 85 miliarde de lei (22 mld. euro) la sfâr­şitul anului 2008. Soldul depozitelor populaţiei a crescut cu aproape 5 mld. euro în trei ani, în contextul în care criza a generat o schimbare radicală a comportamentului clienţilor, care au trecut brusc de la consum pe datorie la economisire.

"Cel mai mare aport la majorarea economiilor populaţiei l-au avut depozitele sub 100.000 de euro sau echivalent în lei. Se remarcă o preferinţă evidentă faţă de depozitele în moneda naţională", comentează analiştii Fondului de Garantare.

Clienţii preferă economiile în lei pentru că dobânzile sunt duble faţă de cele la euro, dar şi în condiţiile în care teama de devalorizare a leului a fost alungată parţial de stabilitatea cursului din ultimii ani.

Cele mai bune dobânzi la lei depă­şesc pragul de 8% pe an, în timp ce ofertele cu bonificaţii mai mari de 4-4,25% pe an la euro sunt foarte rare.

Economiile populaţiei au crescut rapid la începutul crizei, când lipsa de lichiditate a forţat băncile să urce dobânzile la lei până la 15-16% pe an. Dobânzile au coborât însă constant începând din 2010, dar soldul depozitelor a continuat să crească pe fondul unui sentiment de prudenţă al clienţilor.

Cei mai mulţi bani au fost depuşi de români la cele 33 de bănci participante la schema locală de garantare, care au atras depozite cu o valoare cumulată de 107 miliarde de lei. Aceste depozite sunt garantate în limita unui plafon de 100.000 de euro.

Aproape 14,7 milioane de depozite intrau în schema locală de garantare la sfârşitul lunii decembrie, reprezentând 99,99% din numărul total al deponen­ţilor persoane fizice.

"Doar 1.587 de persoane sunt excluse de la garantare, fiind vorba în principal de persoane aflate în relaţii speciale cu banca la care au depozite", mai spun analiştii Fondului.

Sucursalele băncilor străine, care participă la schemele de garantare din ţările de origine, au atras depozite de circa 8 miliarde de lei (circa 1,9 mld. euro). Dintre băncile cu operaţiuni semnificative pe plan local doar ING Bank şi Citi funcţionează în regim de sucursală.

La rândul lor, clienţii companii şi instituţiile publice aveau depozite de aproape 195 miliarde de lei (45 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, consemnând o creştere de 4,3% numai în ultimele trei luni din 2011.

Creşterea s-a datorat, în principal, economiilor depuse de companii la băncile participante la schema de garantare.

Fondul nu publică date defalcate privind depozitele companiilor şi cele ale instituţiilor publice. Din statisticile BNR rezultă însă că firmele aveau la sfârşitul lunii noiembrie depozite de circa 70 miliarde de lei (16 mld. euro).

Spre deosebire de populaţie, companiile au consumat constant în ultimul an din economiile acumulate, în special din depozitele în valută.

Valoarea depozitelor în valută ale firmelor ajungea în noiembrie la mai puţin de 5 mld. euro, fiind în scădere cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

"În cazul sucursalelor băncilor străine au avut loc retrageri ale depozitelor persoanelor juridice pentru categoria celor în valută de valori peste 100.000 de euro", explică reprezentanţii Fondului de Garantare. În schimb, depozitele în valută ale persoanelor juridice la băncile participante la schema de garantare au crescut cu circa 6%.

Numărul depozitelor persoanelor juridice se ridica la sfârşitul lunii decembrie la circa 914.000, iar 96% din acestea intrau în schema de garantare. Multe depozite depăşesc însă cu mult plafonul de garantare de 100.000 de euro, ceea ce înseamnă că titularii nu şi-ar recupera decât o parte din bani în situaţia în care banca intră în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO