Finanţe personale

Salariul mediu net a crescut pe hârtie în iunie, dar puterea de cumpărare e în declin

Salariul mediu net a crescut pe hârtie în iunie, dar puterea de cumpărare e în declin

Autor: Marius Radu - Mediafax

04.08.2011, 10:13 515

Câştigul salarial mediu net a urcat cu 14 leiîn iunie, la 1.472 lei, creşterea de 1% fiind determinată deacordarea de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume dinprofitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou, sau deproducţii şi încasări mai mari, potrivit datelor INS. Comparativ culuna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal neta crescut cu 3,5%. Indicele câştigului salarial real faţă deaceeaşi perioadă a anului precedent a fost de95,9%.

Câştigul salarial a fost mai mare faţă deluna mai în majoritatea activităţilor din sectoruleconomic.

Valorile cele mai mari ale câştiguluisalarial mediu nominal net se înregistrează în intermedierifinanciare (3.948 lei), iar cele mai mici în hoteluri şirestaurante (866 lei).

Cele mai mari creşteri, de 9-11%, au fostînregistrate în telecomunicaţii şi industriafarmaceutică.

Creşteri între 6% şi 8% au fost raportatepentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cuexcepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii),extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Totodată, salariil au avansat cu 4-6% înfabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun,cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselorelectronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea de maşini,utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselorchimice, fabricarea produselor textile.

La polul opus, o scădere de 14,3% asalariului mediu net s-a înregistrat în activităţi auxiliareintermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şifonduri de pensii).

Veniturile s-au diminuat cu 4-7% îndepozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricareaautovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şisemiremorcilor, alte activităţi extractive, activităţi de serviciianexe extracţiei.

În sectorul bugetar câştigul salarial mediunet a avansat cu 1,3% faţă de luna mai în sănătate şi asistenţăsocială, ca urmare a plăţii sumelor restante sau a disponibilizăriipersonalului cu câştiguri salariale mici din acesteunităţi.

În administraţia publică salariului mediu neta urcat cu 0,4%.

În schimb, în învăţământ câştigul salarial acoborât cu 1,7%, ca urmare a încetării plăţii cu ora a personaluluididactic sau a încheierii contractelor personaluluisuplinitor.

Faţă de luna iulie 2010, lună în care s-aaplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază,câştigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut însectorul bugetar cu 16% în sănătate şi asistenţă socială, cu 14,6%în învăţământ, respectiv cu 10,1% în administraţiapublică.

Datele privind câştigul salarial şi efectivulde salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă.Pentru dimensionarea eşantionului s-a luat în considerare obţinereaunor estimaţii ale principalelor caracteristici cercetate, care săfie afectate de erori în limita a Ă/-3% şi garantate cu oprobabilitate de 95%.

Începând cu luna ianuarie 2011, eşantionulcuprinde 25.000 unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorulbugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcândunităţile administraţiei publice locale pentru care datele lanivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantionreprezentativ la nivel de judeţ (aproape 800de unităţi). Pentrusectorul economic au fost incluse în cercetare unităţile cu patrusalariaţi şi peste, care reprezintă 93,32% din numărul total alsalariaţilor din acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO