Finanţe personale

Salariul mediu net a scăzut în mai faţă de aprilie dar a crescut faţă de mai 2010. Vedeţi aici în ce domenii s-a câştigat cel mai bine

Salariul mediu net a scăzut în mai faţă de aprilie dar a crescut faţă de mai 2010. Vedeţi aici în ce domenii s-a câştigat cel mai bine

Autor: Ana Maria Neagu

05.07.2011, 10:35 981

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în mai de 1.458 lei,în scădere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu aprilie, dar în creşterecu 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valoriînregistrându-se în intermedieri financiare şi cele mai mici înhoteluri şi restaurante, potrivit INS.

Astfel, în intermedieri financiare salariul net a fost de 3.698lei, iar în hoteluri şi restaurante de 854 lei, se arată într-uncomunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.008 lei,cu 2,8% mai mic decât luna precedentă.

În mai 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic,nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă deaprilie, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte),ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri(inclusiv tichete cadou pentru Paşte) ori s-au realizat producţiişi încasări mai mari (funcţie de contracte). Printre alte cauze alescăderilor s-au numărat nerealizările de producţie, încasările maimici (funcţie de contracte), dificultăţile financiare cu care s-auconfruntat unele unităţi economice ori angajării de personal cucâştiguri salariale mici.

Reduceri ale câştigurilor între 10% şi 14% s-au înregistrat înactivităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusivactivităţi de asigurare şi fonduri de pensii), producţia şifurnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aercondiţionat, captarea, tratarea si distribuţia apei şi între 8% şi10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelorfarmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace detransport, transporturi pe apă, fabricarea altor produse dinminerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi alefondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public deasigurări sociale).

Totodată, s-au diminuat cu 6-8% câştigurile salariale dinactivităţile de tipărire şi reproducere pe suporturi aînregistrărilor, industria metalurgică, telecomunicaţii,silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şiacvacultură), fabricarea produselor din tutun, extracţia cărbuneluisuperior şi inferior.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de lunaprecedentă s-au înregistrat ca urmare a acordării de primeocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari(funcţie de contracte), precum şi plăţii integrale a drepturilorsalariale, în unele unităţi economice care, în lunile precedentes-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Astfel, în activităţile de tăbăcire şi finisare a pieilor şifabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţiauxiliare pentru transport, câştigurile au crescut cu 3-5%, iar întransporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei,activităţi de editare cu 1-2%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi alecâştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie în administraţiapublică (-0,7%) şi învăţământ (-0,1%). În sănătate şi asistenţăsocială câştigul salarial mediu net din luna mai a crescut uşor(Ă0,4%) ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi dindomeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personaluluidin aceste unităţi.

Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% acuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut însectorul bugetar cu 16,5% în învăţământ, cu 14,6% în sănătate şiasistenţă socială, respectiv cu 9,7% în administraţia publică.

Comparativ cu octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicareamajorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conformLegii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din mai 2011 acrescut în sectorul bugetar cu 16% în administraţia publică, 13,5%în învăţământ, respectiv cu 12,7% în sănătate şi asistenţăsocială.

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai, faţă deaprilie, calculat ca raport între indicele câştigului salarialnominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 97,1%. Faţăde luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic.

Raportat la mai 2010, indicele câştigului salarial real a fostde 94,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO