Finanţe personale

V-aţi luat un credit? Jumătate dintre români nu ştiu ce este dobânda variabilă

V-aţi luat un credit? Jumătate dintre români nu ştiu ce este dobânda variabilă
15.12.2011, 13:28 797

Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate dintre români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit, arată un sondaj realizat în noiembrie de Novel Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

Aproape jumătate dintre români declară că nu reuşesc să economisească bani pentru că nu câştigă suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare.

În cazul celeilalte jumătăţi a populaţiei se disting diferenţe între comportamentele de economisire, dintr-o perspectivă demografică, în funcţie de gradul de urbanizare.

Locuitorii din mediul urban, cu excepţia Bucureştiului, declară că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii.

Pe de altă parte, românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii.

Studiul mai arată că românii sunt grijulii când vine vorba de gestionarea propriilor finanţe, astfel că 70% ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor, un sfert dintre aceştia având chiar o evidenţă scrisă.

La polul opus, doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO