Fiscalitate

Alex Milcev, EY România, despre operaţiunea Iceberg: Controlul ANAF se concentrează în special pe preţurile de transfer

Alex Milcev, EY România, despre operaţiunea Iceberg:...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2019, 10:48 2772

Controalele derulate de ANAF în cadrul operaţiunii Iceberg asupra contribuabililor mari şi mijlocii sunt concentrate cu predilecţie pe preţurile de transfer, transmit consultanţii EY România în cadrul unei întâlniri cu presa.

„Controlul de la Antifraudă pune câteva întrebări, dar se uită cu predilecţie la preţurile de transfer. Deja de doi ani reprezentanţii guvernului, în special ANAF şi Minsterul de Finanţe vorbesc desore multinaţionale şi despre tranzacţiile care se fac peste graniţă. Asta este cu predilecţie tema”, spune Alex Milcev, partener, Liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Operaţiunea Iceberg se desfăşoară în două etape, prima fiind o analiză în urma căreia se trece la un control de fond, dacă este cazul.

„Multe inspecţii s-au soldat cu control. Noi ca şi consultanţi asistăm în special mari contribuabili. Se pune accent pe multe lucruri, de la împrumuturi intragrup, servicii, analiză pe partea de tranzacţii cu bunuri, import-export în afara UE, tranzacţii extracomunitare, partea de TVA ca întotdeauna”, adaugă Milcev.

În ultima comunicare publică de la ANAF pe această operaţiune, instituţia a anunţat în luna februarie că a demarat procedura de inspecţie fiscală pentru 80 de contribuabili, dintr-un total anunţat de 487 de companii.

În cadrul operaţiunii Iceberg, grupul de lucru constituit la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedura de inspecţie fiscală pentru 80 de contribuabili, anunţa instituţia în februarie. 

Din punct de vedere al administrării fiscale şi al categoriei de risc fiscal, aceşti contribuabili sunt încadraţi astfel: la contribuabili mari, administraţi de DGAMC Bucureşti, 13 contribuabili pentru care s-a demarat inspecţia fiscală şi 102,278 milioane de lei nivelul riscului estimat; la contribuabili mijlocii, administraţi de DGRFP Bucureşti, 67 de contribuabili pentru care s-a demarat inspecţia fiscală şi 157,118 milioane de lei nivelul riscului estimat.

Selecţia contribuabililor a fost efectuată în baza riscurilor estimate şi cuantificate, în urma controalelor operative derulate de inspectorii antifraudă.

Pentru efectuarea inspecţiei fiscale la contribuabilii administraţi de către DGAMC Bucureşti, au fost selectaţi 50 de inspectori fiscali cu experienţă în zona verificărilor fiscale.

Pentru contribuabilii mijlocii selectaţi în scopul efectuării inspecţiei fiscale, au fost relocate 67 de echipe de inspecţie fiscală, care sunt coordonate centralizat şi unitar în ceea ce priveşte tratamentul fiscal aplicat, pentru acoperirea riscurilor identificate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO