Fiscalitate

ASF a publicat o informare legată de Brexit: Ce înseamnă ieşirea Marii Britanii din UE pentru entităţile de pe piaţa financiară nebancară din România

ASF a publicat o informare legată de Brexit: Ce...

Autor: Alex Ciutacu

25.03.2019, 12:54 1404

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat săptămâna trecută o informare referitoare la procesul de Brexit, adică ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Ca urmare a notificării din data de 29 martie 2017 privind retragerea din Uniunea Europeană, începând cu data de 30 martie 2019, cu excepţia cazului în care se va conveni asupra unei date diferite, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) va deveni o ţară terţă”, se arată în informarea ASF.

Premierul Theresa May a anunţat astăzi că îşi va prezenta demisia dacă parlamentul britanic ratifică cel mai nou acord pentru Brexit, care deja a fost respins de două ori.

ASF aminteşte de acordul de retragere agreat de ambele părţi în luna noiembrie a anului trecut conform căruia va exista o perioada de tranziţie până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea unei eventuale prelungiri cu încă un an sau doi. În aceasta perioadă, UK va avea în continuare acces la piaţa unică a UE (ca şi cum ar fi fost un stat membru al UE), dar nu va mai putea participa la procesul decizional al UE sau la activităţile instituţiilor UE.

„Având în vedere că Parlamentul Marii Britanii, în 14 martie 2019, a respins proiectul de Acord şi a votat în favoarea unei amânării a datei retragerii, gradul de incertitudine cu privire la posibilele scenarii viitoare este la fel de ridicat ca şi pana acum. În cazul în care UK va părăsi UE fără un acord (hard Brexit), relaţia comercială dintre UE şi UK va fi guvernată doar de prevederile acordurilor comerciale multilaterale şi de acordurile încheiate  punctual pe anumite domenii între autorităţile europene, autorităţile naţionale şi cele din UK”, transmite autoritatea.

Referitor la entităţile britanice care operează pe pieţele financiare non-bancare, ASF arată că acestea vor avea statutul de entitate dintr-o ţară terţă şi nu  vor mai fi autorizate să desfăşoare activităţi în alte state membre ale UE  în baza libertăţii de a furniza servicii sau dreptul de stabilire (prin intermediul sucursalelor).

„Aceste entităţi ar putea să opereze pe teritoriul României numai în condiţiile îndeplinirii procedurilor de autorizare prevăzute de lege pentru entităţile din statele terţe, urmând a fi supravegheate de ASF conform prevederilor legale. În vederea evitării unor perturbări în perspectiva unui hard Brexit, toate entităţile ce operează pe piaţa financiara nebancară care vor fi afectate de noul statut al UK, trebuie să  efectueze demersurile necesare, inclusiv din punct de vedere administrativ pentru a asigura continuitatea serviciilor şi protecţia drepturilor consumatorilor. În acest context, ASF recomandă acestor entităţi să asigure furnizarea la timp de informaţii clare către clienţii ale căror contracte ar putea fi afectate, menţionând cel puţin: impactul retragerii din UE asupra respectivului contract, acţiunile pe care le va întreprinde entitatea respectivă pentru a minimiza un eventual impact negativ riscurile, drepturile contractuale ale consumatorului şi adrese de contact pentru informaţii suplimentare”, potrivit ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară face trimitere către declaraţiile publicate de autorităţile de supraveghere europene, şi-anume Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO