Fiscalitate

Contzilla.ro: Calendarul depunerii situaţiilor financiare în 2021

Contzilla.ro: Calendarul depunerii situaţiilor...
20.04.2021, 14:53 3391

Cele două termene rămase în 2021 pentru depunerea situaţiilor financiare aferente anului 2020 sunt:

♦ 31 mai 2021 pentru societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European.

♦ 30 aprilie 2021 pentru celelalte persoane juridice (instituţii publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial).

Anumite informaţii cuprinse în situaţiile financiare devin publice pe site-ul Ministerului Finanţelor, după depunerea lor.

O completare recentă a Legii contabilităţii (prin OUG 13/2021) face tocmai această precizare, că informaţiile cu caracter public, cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale, sunt cele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În momentul de faţă informaţiile disponibile din situaţiile financiare sunt: din bilanţ  totalurile pentru active imobilizate, circulante (defalcate pe stocuri, creanţe, casa şi conturi la bănci) cheltuieli şi venituri în avans, provizioane, capitaluri. Din contul de profit şi pierdere se publică: veniturile totale, cheltuielile totale, profitul sau pierderea brută/netă.

De asemenea, este disponibilă informaţia privind numărul mediu de salariaţi şi codul CAEN.

Conform legii contabilităţii, pe lângă aceste raportări, Ministerul Finanţelor mai poate stabili întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare sau a unor raportări contabile şi la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar, doar de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la sfârşitul exerciţiului financiar precedent. Acesta este un element de noutate pentru anul anul 2021, anterior plafonul prin a cărui depaşire intervenea obligaţia depunerii fiind mult mai mic (220.000 lei în anul 2020).

Pe lângă situaţiile financiare anuale şi cele semestriale, firmele mai trebuie sa depună  situaţii financiare interimare în situaţia în care decid departizarea trimestrială a profitului aferent exerciţiului curent.

Situaţiile financiare şi raportările contabile se păstrează în arhiva contabilă timp de 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO