Fiscalitate

Contzilla.ro: Noul set de măsuri fiscale publicat în 31 ianuarie 2022

Contzilla.ro: Noul set de măsuri fiscale publicat în 31...
01.02.2022, 12:32 386

Un nou set de măsuri fiscale a fost publicat în 31 ianuarie 2022 prin Ordonanţa 11/2022, astfel:

♦ impozitul pe profit: în cazul grupului fiscal unic, dacă unul dintre participanţii la grup aplică prevederile OUG 153/2020, atunci termenul pentru depunerea declaratiei consolidate devine 25 iunie, respectiv până la data de 25 a celei de-a şasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, după caz

♦ se elimină prevederile privind posibilitatea reportarii sumelor aferente sponsorizarilor care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Şi la plătitorii de impozit pe profit se elimină psibilitatea reportării sumelor pe următorii 7 ani. Aceasta este o corelare cu prevederile recentei Legi nr. 322/2021 prin care au fost introduse măsuri care au  modificat regulile privind deducerea cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private, în sensul că, în cazul în care valoarea disponibilă nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecţionarea impozitului pe profit, în limita valorii calculate, în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declaraţiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecţionare.  Tototdată, potrivit art. II alin. (2) din Legea nr. 322/2021, sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se reportează numai pentru sponsorizări/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/înregistrate înainte de termenele prevăzute la art. II alin. (1) din acelaşi act normativ, potrivit reglementărilor în vigoare la data efectuării sponsorizării, fără a depăşi anul 2028.

♦ contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 180 de zile calculată de la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe, respectiv de la data de 3 februarie 2022.

♦ operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale până la 31 decembrie 2022. Termenul precedent a fost 31 decembrie 2021.

♦ activitatea de emitere a soluţiilor fiscale individuale anticipate, precum şi posturile corespunzătoare trec din subordinea ANAF în subordinea Ministerului de Finante

♦ autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile de interes public şi autorităţile judiciare vor putea încheia protocol privind schimbul de informaţii cu organul fiscal deţinător al informaţiei, ce se transmite prin sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/A.N.A.F., denumit PatrimVen.

♦ se extinde de la 3 la 6 luni termenul pentru soluţionarea cererii de emitere a soluţiei fiscale individuale anticipate

♦ contribuabili/plătitori care pun la dispoziţie o interfaţă electronică prin care se facilitează tranzacţiile comerciale online vor fi obligati să furnizeze periodic organului fiscal central informaţii referitoare la tranzacţiile desfăşurate prin intermediul acesteia.Furnizarea informaţiilor se va face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

♦ în situatia in care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parţial în cursul anului rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende va depune la fisc o declaraţie de regularizare/cerere de restituire, după restituirea de către asociaţi sau acţionari a dividendelor plătite sau după aprobarea situaţiilor financiare anuale în cazul dividendelor interimare distribuite neplătite, până la împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere restituirea.

♦ debitorul care se află în procedura insolvenţei şi doreşte eşalonarea la plată va putea solicita această înlesnire la plată cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de eşalonare la plată să iasă din procedura insolvenţei.

♦ se creează posibilitatea acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

♦ notarii publici vor avea obligaţia de declarare a tranzacţiilor din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO