Fiscalitate

Contzilla.ro: Noutăţi legislative din 2022 în privinţa depunerii declaraţiei privind beneficiarii reali

Contzilla.ro: Noutăţi legislative din 2022 în...
30.12.2021, 10:28 1042

Declaraţia privind beneficiarii reali a fost subiectul multor schimbări legislative. Ultimul act normativ publicat în această privinţă este Legea 315 din 28.12.2021 care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022 şi care modifică Legea  r. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Pe scurt, modificările sunt:

a) persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului vor depune la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat.

b) nu va mai exista obligaţia depunerii anuale a declaraţiei, decât pentru persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, care au în structura acţionariatului entităţi înmatriculate/înregistrate şi/sau care au sediul fiscal în jurisdicţii necooperante din punct de vedere fiscal şi/sau în jurisdicţii cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanţare a terorismului şi/sau în jurisdicţii aflate sub monitorizarea organismelor internaţionale relevante, pentru risc de spălare a banilor/finanţare a terorismului.Aceste persoane vor depune anual o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, cu menţiunea că în contextul actual, termenul de depunere a acestei declaraţii este de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

c) Se introduce prevederea ca obligaţia de declarare este îndeplinită şi prin includerea, la înmatriculare, în actul constitutiv, a datelor de identificare ale beneficiarilor reali şi a modalităţilor în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Modificarea ulterioară a datelor de identificare ale beneficiarilor reali nu instituie obligaţia întocmirii unui act modificator la actul constitutiv.

d) Prin excepţie de la prevederile anterioare, persoanele juridice înmatriculate în registrul comerţului anterior datei de intrare în vigoare a acestei legi (adica 1 ianuarie 2022), cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, pe care o actualizează ori de câte ori intervine o modificare, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor. Această obligaţie se consideră a fi îndeplinită pentru persoanele juridice care au depus cel puţin o declaraţie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare în vigoare a acestei legi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO