Fiscalitate

Contzilla.ro: Stimulent de inserţie majorat pentru părinţii care revin la muncă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului

Contzilla.ro: Stimulent de inserţie majorat pentru...
08.04.2021, 13:45 216

În şedinţa de Guvern din 7 aprilie s-a aprobat o majorare a stimulentului de inserţie de la 650 de lei pe luna cât este în prezent la 1.500 lei însă doar pentru cazurile în care părintele optează să îşi reînceapă activitatea înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului,  respectiv de 1 an în cazul copilului cu handicap.

Această sumă se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Concomitent, la Ministerul Muncii se pregăteşte un alt proiect de lege prin care să fie facilitate activităţile casnice, astfel încât să existe o relaţie contractuală mult mai simplă între persoane fizice în ce priveşte derularea de activităţi precum menajul sau supravegherea copilului.

Alte prevederi adoptate de Guvern în 7 aprilie se referă la:

► introducerea stimulentului de inserţie de 650 lei pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

► acordarea stimulentului de inserţie părintelui care are în întreţinere copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani (respectiv între 3-4 ani  în cazul copilului cu handicap) în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum şi în situaţia în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, respectiv concediile pentru recuperarea capacităţii de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puţin concediile de maternitate.

► se reglementează situaţiile în care se constată o abatere gravă sau abateri disciplinare repetate în legătură cu munca în perioada acordării stimulentului de inserţie, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 (4) ani, perioadă în care, în prezent, se interzice angajatorului încetarea raportului de muncă sau de serviciu.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO