Fiscalitate

Contzilla.ro: Zilele libere pentru supravegherea copiilor se continuă până la 30 iunie 2021 inclusiv pentru şcoala on-line

Contzilla.ro: Zilele libere pentru supravegherea copiilor...
06.01.2021, 11:53 1018

În ultima zi a anului 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanƫa de Urgenƫa 220 privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Aceasta prevede că acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor se aplică până la 30 iunie 2021 inclusiv în situaţia în care prin ordin al ministrului educaţiei se dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.

Aşadar, inclusiv în situaƫia derulării activităƫilor în sistem online, părinƫii vor putea beneficia de zile libere pentru supraveghere.

De la data publicării ei, în 28 august 2020, OUG 147 care reglementează acordarea de zile libere părinƫilor a suferit 4 modificări. În forma actuală, prevederile sunt pe scurt urmatoarele:

Reglementarea se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere se acordă numai după aplicarea de către angajator a reglementărilor legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau munca la domiciliu, dacă locul de muncă al părintelui permite acest lucru.

Prevederile ordonanţei de urgenţă nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) este în concediu de crestere copil

b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere

c) se află în concediu de odihnă/concediu fără plată

d) are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului

e) nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.

Atat indemnizaƫia cât şi taxele se plătesc de angajator, urmând ca ulterior, în vederea decontării să depună o solicitarea împreună cu documentele justificative la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO