Fiscalitate

Declaraţia unică 2023: Contribuabilii mai au mai puţin de două săptămâni până la termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice

Declaraţia unică 2023: Contribuabilii mai au mai puţin...

Autor: Alexandru Nanu

17.05.2023, 09:01 5804

Săptămâna viitoare, pe 25 mai 2023, se împlineşte termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) , conform unui comunicat recent de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), recomandă ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

- prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", disponibil pe portalul www. anaf. ro;

 - prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.

De asemenea, DU se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Informaţii detaliate despre Declaraţia Unică pot fi vizualizate la următorul link - Brosura. in plus, pe pagina de Facebook a ANAF şi pe canalul de Youtube sunt publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea şi depunerea DU.

Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

✓ - apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor - Call - center, la numărul de telefon 031.403.91.60;

✓ - prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/  şi în serviciul Spaţiul Privat Virtual.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri