Fiscalitate

Institutul Naţional de Statistică publică vineri datele despre PIB-ul din T3. Va creşte economia cu 10% faţă de T2?

Institutul Naţional de Statistică publică vineri...

Autor: Iulian Anghel

12.11.2020, 19:24 323

2020 va fi un an mai puţin îngrozitor decât ne aşteptat în primăvară - partea plină a paharului. Partea goală a paharului este că revenirea va fi mai de lungă durată, iar 2021 nu va fi anul vindecării depline.

„Este o uşurare: 2020 nu va fi aşa cumplit pe cât ne temeam. Anul ce vine va fi cum va fi în funcţie de politici. Pentru revenire şi pentru creştere aş miza pe investiţii”, comentează Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Institutul Naţional de Statistică va publica vineri datele-semnal privind evoluţia produslui intern brut în trimestrul al treilea şi pe primele trei trimestre din an. Cum căderea, în primul semestru, an/an, a fost mare iar trimestrul al doilea faţă de T1 a însemnat o prăbuşire nemaivăzută de economia României de două decenii, revenirea din T3 ar putea să pară drept spectaculoasă. O creştere de 7-10% în T3 faţă de T2 nu este exclusă. Pe tot anul, însă, România nu va scăpa de o restrângere de 4-5% a PIB, după cum arată media previziunilor instituţiilor care analizează evoluţiile macro.

În termini reali, economia României s-a contractat cu 12,3% în T2/2020 faţă de T1/2020 şi cu 10,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce, pentru primul semestru, PIB a scăzut cu 4,6%, comparativ cu S1/2019.

Guvernul crede, în continuare, că vom avea, în acest an, o cădere economică de 3,8%, urmată de o creştere de 4,9% în 2021. Ultima estimare a Comisiei Europene merge însă pe o cădere de 5,2% în acest an şi pe o creştere de doar 3,3% în anul ce vine.

„Recuperarea nu va fi completă în 2021. O revenire la situaţia din 2019 s-ar putea petrece în 2022“, estimează Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Datele pentru T3 sunt însă esenţiale pentru că încrederea este şi miere şi otravă, deopotrivă. Iar un rezultat spectaculos în T3, ar putea ajunge să-i stimuleze pe oameni.

„Chiar dacă rezultatele din T4 nu vor fi la nivelul la care ne aşteptam, din cauza noilor restricţii, acum ştim că 2020 va fi ceva mai bun decât ne aşteptam în primăvară”, comentează Cristian Pârvan.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO