Fiscalitate

Intrastat 2023: Pragurile valorice Intrastat pentru anul viitor vor creşte

Intrastat 2023: Pragurile valorice Intrastat pentru anul...

Autor: Alexandru Nanu

30.10.2022, 09:01 2239

Pragurile valorice Intrastat vor creşte începând cu prima zi a lunii februarie 2023, conform unui ordin recent al Institutului Naţional de Statistică, publicat în Monitorul Oficial.

Mai exact, este vorba despre Ordinul Institutului Naţional de Statistică 1.493/2022, publicat în Monitorul Oficial nr.1.044 din 28 octombrie 2022 şi care va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2023.

Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privin comerţul cu bunuri între ţările din Uniunea Europeană.

Firmele care desfaşoară tranzacţii cu bunuri în UE peste anumite plafoane, actualizate anual, au obligaţia depunerii unei declaraţii statistice denumită declaraţia Intrastat.

Pentru anul 2023, pragurile vor fi:

  • 1.000.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri şi, respectiv,
  • 1.000.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri.

Operatorii economici care în cursul anului 2022 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri şi, respectiv, introduceri de bunuri, depăşeşte valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul 2022 trebuie să completeze şi să transmită la Institutul Naţional de Statistică declaraţii statistice Intrastat începând cu luna de referinţă ianuarie 2023

În cursul anului 2023 pot deveni furnizori de date Intrastat şi a lţi operatori economici care realizează schimburi intra-UE de bunuri a căror valoare cumulată de la începutul anului depăşeşte pragurile Intrastat pentru anul 2023. Aceşti operatori economici trebuie să completeze şi să transmită declaraţii statistice Intrastat începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2023 a expedierilor şi/sau a introducerilor de bunuri depăşeşte pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele două fluxuri.

Declaraţia  se depune lunar, până la data de 15 a lunii următoare celei de referinţă.

Cei care refuză transmiterea datelor statistice solicitate, le transmit cu întârziere, incorect sau incomplet, sau care refuză de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea Institutului National de Statistica documentele şi evidenţele necesare verificării datelor statistice , riscă amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO