Fiscalitate

Studenţii nu vor mai avea bani de buzunar. Zilierii, „elefantul din camera” OUG 114. Gabriel Biriş, avocat: „I-au lăsat fără bani de Cico pe mulţi studenţi, care munceau”

Studenţii nu vor mai avea bani de buzunar. Zilierii,...

Autor: Alex Ciutacu

14.03.2019, 10:29 2331

Pe lângă lovitura aplicată industriei bancare, fondurilor de pensii private, jucătorilor din energie şi celor din telecom, şi dincolo de beneficiile din sectorul de construcţii, OUG 114/2018 a schimbat regulile şi pentru activitatea zilierilor.

Începând cu finalul anului trecut regimul zilierilor a fost schimbat, iar noua legislaţie restrânge domeniile în care se pot utiliza zilieri doar la trei sectoare de activitate: agricultură, vânătoare şi servicii anexe şi silvicultură (cu excepţia exploatărilor forestiere), pescuit şi a acvacultură

Mai mult, se limiteaz numărul de zile în care se poate desfăşura activitatea unui zilier la 120 de zile pe an, cu unele excepţii, iar o firmă nu va mai putea folosi acelaşi zilier mai mult de 25 de zile într-o lună

 „O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic”, se arată în textul OUG 114/2018 în ceea ce priveşte excepţiile.

Însă încadrarea domeniilor făcută în textul Ordonanţei ridică o problemă pentru sectorul HoReCa, în special pentru restaurante unde regimul zilier de muncă este utilizat cu precădere în sezoanele turistice.

Mai mult, noua legislaţie ridică o problemă şi pentru companiile de marketing, care caută zilnic studenţi sau elevi de liceu pentru aşa-numitele joburi de „promoter”, dar şi pentru alte sectoare de activitate care utilizau serviciile celor angajaţi temporar. 

În cadrul unei întâlniri cu presa economică ce a avut loc luna trecută şi a fost organizată de Piaţa Financiară, avocatul Gabriel Biriş susţine că zilierii sunt un subiect „despre care s-a vorbit foarte puţin”, întreg mediul de afaceri exprimându-şi îngrijorările faţă de modificările care au lovit în industria bancară, fondurile de pensii private, jucătorii din energie şi cei din telecom.

„Un subiect despre care s-a vorbit foarte puţin – zilierii. Ei au argumentat că numărul de zilieri este prea mare, dar în realitate nu e atât de mare. Nu era un lucru rău să te îngrijoreze să zici că e un abuz cu regimul favorabil de la zilieri şi se genera un dialog”, spune avocatul Gabriel Biriş.

El susţine că cei mai afectaţi sunt studenţii, care câştigau un venit în afara orelor de curs.

„Zilierii sunt lăsaţi acum doar în agricultură, vânătare, silvicultură, pescuit, acvacultură. Dar ce fac cei din marketing? I-au lăsat fără bani de Cico pe mulţi studenţi, care munceau şi făceau un ban”, adaugă Biriş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO