Fiscalitate

Veşti bune pentru peste 1 milion de români: Noul termen pentru depunerea declaraţiei unice a fost oficializat după publicarea OUG 15/2019 în Monitorul Oficial

Veşti bune pentru peste 1 milion de români: Noul termen...

Autor: Alexandru Nanu

14.03.2019, 20:48 13765

Astăzi, 14 martie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG 15/2019 pentru prorogarea termenului de depunere a declaraţiei unice, conform documentului publicat în Monitorul Oficial Partea I, nr. 204 din 14 martie 2019.

OUG 15/2019 prevede prorogarea termenului de depunere a declaraţiei unice până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, conform ordonanţei publicate în Monitorul Oficial Partea I, nr. 204 din 14 martie 2019.

Declaraţie unică 2019: Depunerea ei se poate face şi prin calculatoarele puse la dispoziţie de ANAF. Unde le găsim

La începutul acestei luni site-ul ANAF a avut intermitenţe de funcionalitate dat fiind faptul că în mod oficial data de 15 martie era termenul limită pentru depunere a declaraţiei. Astfel, cei aproximativ un milion de persoane fizice trebuiau să depună online, până pe data de 15 martie 2019, declaraţia unică nu au putut accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV). Astfel, Finanţele au venit în ajutorul contribuabililor prin amânatrea termenului până la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

În acest an, SPV-ul reprezintă singura modalitate de depunere a declaraţiei unice, aceasta ne mai putând fi depusă la ghişeurile instituţiei.

„În anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Cod fiscal, se prorogă până la data de 31 iulie 2019 inclusiv“, era stipulate în articolul 1 al proiectului de OUG publicat pe 7 martie pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru a lămuri toate aspectele despre declaraţia unică, pe site-ul ANAF a apărut un ghid “Despre Declaraţia unică 2019”.

Astfel, conform ghidului publicat pe site-ul Fiscului putem clarifica următoarele aspecte:

Cine depune declaraţia unică?

“Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Informaţii complete privind persoanele fizice care au obligaţia depunerii declaraţiei unice, precum şi instrucţiuni privind completarea acesteia se regăsesc în Anexa nr. 2 a Ordinului preşedintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“”, conform ghidului publicat.

Care este termenul de depunere?

“Declaraţia se depune până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia:

- declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018;

- declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019;

- declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.”, conform ghidului publicat.

În acest an declaraţia unică se va depune exclusiv online prin intermediul site-ului e-guvernare.ro sau a Spaţiului Privat Virtual.

Ghidul complet “Despre Declaraţia unică 2019” poate fi consultat AICI

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO