Fondul Proprietatea

Analiştii BCR: Vânzarea „activ cu activ“ a Fondului Proprietatea propusă de Elliott are şanse mici de a fi eficientă

Analiştii BCR: Vânzarea „activ cu activ“ a Fondului Proprietatea propusă de Elliott are şanse mici de a fi eficientă

Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR-Erste

Autor: Roxana Pricop

21.03.2012, 00:07 1303

Analiştii BCR atrag atenţia că vânzarea de active din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), soluţie propusă de fondul american de hedging Elliott Associates pentru creşterea preţului acţiunilor, are şanse mici de a fi aplicată eficient.

Ei spun că listarea la bursă a companiilor din portofoliul FP rămâne principala opţiune pentru reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP.

Pe 4 aprilie, acţionarii FP au fost convocaţi în Adunarea Generală pentru a-şi exprima votul asupra propunerii făcute de fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar cu circa 14% din capital.

Elliott vrea ca Franklin Templeton, administratorul FP, să vândă din active şi banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, iar administratorul să primească un comision suplimentar de 1,5% din sumele încasate.

Elliott a susţinut că propunerea este o soluţie de reducere a discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP comparativ cu valoarea activelor nete. Acţiunile FP se tranzacţionează la un discount de circa 50% faţă de activul net.

Ulterior propunerii, Franklin Templeton a anunţat că scoate la vânzare acţiuni la companii de furnizare şi distribuţie de energie şi gaze în valoare totală de 530 mil. euro. La mare parte din aceste companii, FP împarte acţionariatul cu investitori strategici precum ENEL, E.ON şi Gaz de France.

"Credem că Franklin Templeton nu are spa­ţiul necesar pentru a implementa o astfel de strategie de vânzare de active. Administratorul are o putere redusă de negociere pentru a obţine con­diţii rezonabile de preţ la acţiunile deţinute în companiile controlate de investitori strategici sau în companiile nelistate controlate de stat. Pe de altă parte, vânzarea participaţiilor la companii strategice listate precum Petrom, Transelectrica şi Transgaz nu este în interesul acţionarilor şi va reduce din lichiditatea portofoliului", susţin analiştii BCR.

Ei se aşteaptă ca propunerea Ellliott să fie votată în AGA din 4 aprilie. Aplicarea acestei strategii agresive de vânzare va cauza o deteriorare rapidă a activelor din portofoliu şi o scădere a valorii activului net, administratorul fiind stimulat să vândă cele mai valoroase active, fără a profita neapărat de punctele forte ale acestor deţineri sau de cele mai bune condiţii de piaţă.

Vânzarea de active ar putea sprijini preţul acţiunilor şi reducerea discountului de tranzacţionare pe termen scurt şi mediu ca efect al distribuirii de dividende speciale, dar analiştii atrag atenţia că va avea un impact negativ asupra FP ca oportunitate de investiţii pe termen lung.

Astfel că principala opţiune viabilă pentru administratorul activelor FP este, în opinia BCR, ca Franklin Templeton să se implice activ în promovarea listării companiilor la care FP împarte acţionariatul cu statul român, creşterea profitabilităţii şi a guvernanţei corporatiste la aceste companii.

Analiştii BCR au în continuare una dintre cele mai mici ţinte de preţ pentru acţiunile FP, de 0,65 lei/titlu, chiar dacă aceasta este în creştere cu 27% faţă de cea mai recentă evaluare făcută pe 9 ianuarie când aceştia au estimat un preţ ţintă de 0,51 lei/titlu.

Din 11 ianuarie până în prezent preţul acţiunilor a crescut cu 35%. În prezent acţiunile FP se tranzacţionează la un preţ de 0,58 lei/titlu.

"Am crescut ţinta de preţ de la 0,51 lei la 0,65 lei din două motive. Primul este raliul bursier din acest început de an care a dus la o creştere a activelor nete, iar al doilea este aplicarea unui discount de 40%, în loc de discountul de 48% folosit în raportul anterior, la o valoare a activului net de 1,08 lei. Noua ţintă redusă de discount de 40% încorporează perspectivele privind listarea producătorului Romgaz, la care FP este acţionar, la bursa de la Bucureşti până la finele acestui an".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO