Fondul Proprietatea

Brokerii cred că acţiunile FP se vor corela mai bine cu pieţele externe

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

31.01.2011, 23:50 33

Acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) au con­dus şi luni topullichi­dităţii Bursei, cu ope­ra­ţiuni de 49,3 mi­lioane de lei,într-o piaţă care a scăzut cu 1,29% pen­tru a doua şe­dinţăconse­cu­tiv, tem­pe­rân­du-şi astfel câş­tigul din lu­na ianuariela 5,86%. La închiderea sesiu­nii, acţiunile fondului erau cotatela 0,615 lei, preţ în scădere cu 0,81%.

Liviu Avram, şeful departamen­tu­lui de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, spune că volumele mai reduse deacţiuni FP tran­zacţionate în ultimele două şedinţe se încadreazăîntr-un nivel normal.

"Scăderea semnificativă a volume­lor tranzacţionate pe FP poatefi văzută mai degrabă ca o revenire la "normal", având în vedere căîn primele şedinţe de tranzacţionare vo­lu­mele au fost uneleexcepţionale, fiind pe măsura importanţei evenimen­tului în sine.În situaţia în care întreg free-float-ul (numărul de acţiuni libertran­zacţionare -n.red.) FP s-ar tranzacţiona în de­cursul unui ancalendaristic ar re­zulta un volum zilnic mediu pentru 2011 deaproximativ 33,5 milioane ac­ţiuni, care ar putea creşte spre unma­xim de 50 de milioane de acţiuni dacă luăm în calcul şi scădereaparticipaţiei MFP pre­conizată pentru anul în curs", a declaratAvram.

Brokerul crede că acţiunile FP vor re­acţiona mai vizibil laevoluţia pieţelor externe decât alte titluri de la BVB, ca urmare aintrării în acţionariat a mai multor investitori străini.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă dinprimele minute la preţuri sub ultimele cotaţii de vineri,investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare decorecţiile de pe bursele externe. Ultimele opera­ţiuni cu cele mailichide zece acţiuni analizate de indicele BET au fost efectuate lapreţuri în scădere în medie cu 1,22%. Linia pieţei a fost urmată şide acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF),care au coborât în medie cu 2,05%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 72,3 milioane lei (17milioane euro), sumă din care 68% au reprezentat ope­ra­ţiuni cutitlurile Fondului Proprie­ta­tea, de 49,3 mil. lei (11,6 mil.euro).

În total au fost transferate acţiuni FP reprezentând 0,58% dintitlurile fondului, faţă de volumul de vineri, ca­re a reprezentat0,47% din capital. Chiar la deschiderea şedinţei de luni a fostrealizată o tranzacţie specială cu ac­ţiuni FP de 905.000 delei.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIFMoldova (SIF2) şi BRD (BRD), cu operaţiuni de 4,6 milioane lei şirespectiv 4,5 mi­lioane lei.

Cu 15 minute înainte de închidere a fost efectuată o tranzacţiespecială cu titluri SIF Moldova pentru 2,3 milioa­ne lei.Operaţiunea a fost efectuată la 1,22 lei, preţ cu 0,97% sub ultimacotaţie de vineri.

Cea mai mare parte din lichiditatea titlurilor BRD a fostasigurată de o tranzacţie specială cu 0,03% din acţiuni, pentru 3,4milioane lei. Deal-ul a fost realizat la preţul de 14,4 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şiFrankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,3%.Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scăderecu până la 1,3%. Bursa din Cehia era singura în creştere, însă cunumai 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO