Fondul Proprietatea

Cu răscumpărări de acţiuni şi dividende, Fondul Proprietatea se îndreaptă spre dispariţie

Cu răscumpărări de acţiuni şi dividende, Fondul Proprietatea se îndreaptă spre dispariţie

Autor: Andrei Chirileasa

19.03.2012, 00:08 3964

Grupul american Franklin Tem­ple­ton, administratorul Fondului Pro­prie­tatea (FP), le propune acţiona­rilor să aprobe un nou program de răscum­părare a 8% din titlurile fondului, pa­chet evaluat pe bursă la 646,2 milioane de lei (147,6 mili­oane de euro) la cotaţia ac­tuală.

Răs­cumpărările vor fi realizate în funcţie de lichi­dităţile disponibile ale fon­dului, potrivit reprezentan­ţilor Templeton.

Templeton încearcă ast­fel să-i mulţumească pe prin­cipalii acţionari ai Fondului Proprietatea, care i-au soli­citat să ia măsuri curajoase pen­tru redu­cerea decalajului din­tre preţul acţiu­nilor pe bursă şi va­loarea activelor.

Strategiile propuse de acţionari ar putea conduce la dispa­riţia fondului în câţiva ani.

Fondul de hedging american Elliott, care deţine 13,91% din acţiu­ni­le FP, le-a cerut celor de la Tem­pleton ca să distribuie acţio­narilor toţi banii rezultaţi din vânzări de active, ceea ce ar însemna ca FP să nu mai rea­lizeze in­vestiţii noi.

Scopul este reducerea diferenţei dintre valoarea de piaţă a fon­dului şi valoarea activelor şi câşti­guri mai mari pentru acţionari.

Strategia urmează să fie dezbătută în AGA de la înce­putul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO