Fondul Proprietatea

Cum îşi vor împărţi fondurile străine interesele la conducerea Fondului Proprietatea

Cum îşi vor împărţi fondurile străine interesele la conducerea Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

08.02.2012, 00:07 1343

Următorul pas pentru fondurile străine de investiţii după ce au preluat controlul Fondului Proprietatea (FP) este să îşi impună propriii oameni în Comitetul Reprezentanţilor, organismul care supraveghează administrarea fondului de către americanii de la Franklin Templeton şi unde oficialii statului sunt majoritari în prezent.

Zilele în care statul român îşi va mai putea impune punctul de vedere în cadrul Comitetului Reprezentanţilor (CR) sunt pe sfârşite după ce fondurile străine au preluat controlul Fondului Proprietatea, iar limitările de vot au fost ridicate permiţând acţionarilor privaţi să îşi susţină cu şanse reale de reuşită propriii reprezentanţi în comitet.

Patru din cei cinci membri din CR sunt în prezent susţinuţi de Ministerul Finanţelor Publice. Mai exact, Bogdan Drăgoi, preşedintele comitetului, alături de membrii Cristian Buşu, Doru Petru Dudaş, Simion Dorin Rusu. Sorin Mândruţescu este susţinut de casa cehă de brokeraj Wood&Co, acţionar la fond, potrivit ultimelor informaţii disponibile. Cei cinci au fost aleşi de acţionari în AGA din aprilie 2011. De atunci însă structura acţionariatului s-a schimbat dramatic: statul român mai deţine doar 0,04% din capital, în timp ce fondurile străine de investiţii au ajuns la 45% din FP.

Structura Comitetului Reprezentanţilor se va schimba cel mai probabil la următoarea AGA, prilej cu care se vor manifesta şi noile cercuri de interese.

Acum un fond american de hedging, Elliott Associates, este cel mai mare acţionar al FP cu circa 14% din capital şi este de aşteptat să îşi impună propriii oameni în conducerea Fondului Proprietatea. Miza unui loc în Comitetul Reprezentanţilor este ridicată pentru că principala atribuţie a reprezentanţilor este să supravegheze administratorul fondului, să convoace AGA, să aprobe bugetul de venituri şi cheltuieli, să monitorizeze investiţiile şi tranzacţiile majore din portofoliu şi să verifice atingerea ţintelor de randament. De asemenea, cei cinci pot recomanda acţionarilor încetarea contractului de administrare cu Templeton dacă consideră măsura în avantajul acţionarilor.

Elliott Associates este recunoscut drept un investitor activ, care se implică în administrarea şi conducerea companiilor în care investeşte, astfel că este de aşteptat să îşi impună chiar doi reprezentanţi în comitet.

Al doilea cel mai mare acţionar al FP, cu peste 7% din capital, sunt fondurile administrate de firma britanică City of London Investment Management. Oficialii City of London au declarat public că nu sunt interesaţi să se implice în conducerea FP, cu toate acestea surse din piaţă susţin că aceştia sunt foarte apropiaţi de administratorul Franklin Templeton şi că un reprezentant din partea firmei britanice în conducerea FP ar fi în avantajul administratorului.

Un alt loc în Comitetul Reprezentanţilor va reveni probabil moştenitoarei familiei Malaxa, care deţine circa 6,4% şi care de-al lungul timpului a mai fost reprezentată în conducerea FP prin intermediul avocatului Corin Trandafir.

Ultimul loc rămas în CR ar putea reveni SIF-urilor, fondurilor româneşti de investiţii şi de pensii, care deţin împreună circa 9,4% din FP. În prag de alegeri pentru CR, este de aşteptat ca grupul acţionarilor instituţionali locali să se înţeleagă astfel încât să susţină un singur candidat.

Este greu de crezut că foştii proprietari, deşi deţin o treime din FP, îşi vor putea impune propriul reprezentant în CR. Principalul motiv este şi faptul că sunt cei mai numeroşi, câteva mii, ceea ce face mai dificil ca ei să se unească pentru a susţine o strategie comună.

Lupta pentru controlul FP s-a intensificat după ce au fost eliminate restricţiile de vot pentru acţionari în AGA.

În ultimele săptămâni, tranzacţiile cu acţiuni FP au crescut faţă de finalul anului trecut, iar preţul acţiunilor s-a majorat cu peste 20%.

Fondul are în prezent o capitalizare de 1,64 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea activelor nete ale fondului se ridicau la finalul lunii decembrie la 3,35 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO