Fondul Proprietatea

ENEL notifică Fondul Proprietatea privind dreptul de vânzare a acţiunilor deţinute la Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia

ENEL notifică Fondul Proprietatea privind dreptul de...

Autor: Roxana Rosu, Liviu Popescu

14.03.2023, 10:24 438

Fondul Proprietatea a anunţat că  a primit o notificare de la grupul italian ENEL cu privire la dreptul de a participa la vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul ENEL România către grecii de la PPC. 

„Franklin Templeton International Services, în calitatea sa de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea, doreşte să informeze acţionarii că a primit o notificare de la Enel S.p.A. cu privire la exercitarea de către Fond a dreptului de a participa la vânzare, în temeiul Acordului de Privatizare încheiat între S.C. Electrica S.A. şi Enel la data de 11 iunie 2007 privind achiziţionarea şi subscrierea de acţiuni la Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud S.A. („Contractul de Privatizare”), în legătură cu deţinerile Fondului Proprietatea în capitalul social al Enel Energie Muntenia S.A. şi al E-Distribuţie Muntenia S.A”, se arată într-un anunţ publicat de FP la BVB. Liviu Popescu,

Fondul Proprietatea controlează 12% din Enel Energie Muntenia şi tot 12% din E-Distribuţie Muntenia. În plus, Fondul mai are acţiuni la Enel Energie (companie de furnizare a Enel în România), respectiv 12%, la compania de furnizare E-Distribuţie Banat, 24%, şi tot 24% din E-Distribuţie Dobrogea. 

Potrivit raportului anual al FP, Fondul deţine 4,4% din activele companiilor controlate de italienii de la ENEL în România, cu o valoare de 641 milioane lei. Notificarea primită de FP vine în urma încheierii de către Enel şi societatea elenă Public Power Corporation (PPC) a unui contract de vânzare a tuturor participaţiilor deţinute de Grupul Enel în România. În acest context, Fondul Proprietatea a anunţat că analizează opţiunile sale strategice. 

„Orice vânzare potenţială în conformitate cu dreptul de a participa la vânzare, în cazul în care acesta va fi exercitat, va fi condiţionată de finalizarea tranzacţiei dintre Enel şi PPC”. Grupul italian Enel a anunţat săptămâna trecută că a semnat un contract cu compania greacă Public Power Corporation (PPC) pentru vânzarea activelor din România, valoarea tranzacţiei fiind de 1,26 miliarde euro. 

Potrivit comunicatului grupului italian, Enel România este evaluată la circa 1,9 miliarde euro. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru al treilea trimestru din 2023, după aprobarea autorităţilor de concurenţă. 

Prezenţi în România din 2005, italienii de la Enel au devenit una dintre cele mai importante grupuri din energia de pe piaţa locală cu 3 milioane de consumatori, un business de 1,6 miliarde de euro şi cu un  portofoliu de producţie de energie verde de 500 MW.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO