Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a tras în jos Bursa, care s-a decorelat de extern

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

16.02.2011, 23:50 43

Bursa a scăzut miercuri cu 0,56%, într-o piaţă în care ordinelede vânzare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) au depăşit depeste trei ori cererea pe parcursul şedinţei şi au dus preţul lacel mai redus nivel de la listare. Oferta pe acţiunile FP a fost depeste trei ori mai mare decât cererea, astfel că preţul a scăzutcontinuu. Cea mai redusă cotaţie a acţiunilor, de 0,5865 lei/titlu,a fost înregistrată la ora 14:41 şi cu puţin înainte de ora 15:00,în cadrul a trei operaţiuni. Totodată, acesta a fost şi cel mairedus preţ atins de titlurile fondului de la listare. Ultimatranzacţie cu titlurile FP a fost realizată la 0,593 lei, preţ înscădere cu 1,17%. Investitorii au transferat acţiuni FP de 26,6mil. lei (6,2 mil. euro).

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj IntercapitalInvest Mihai Mureşian crede că declinul acţiunilor fondului a fostdeterminat atât de lipsa încrederii investitorilor, cât şi dedividendul propus de Franklin Templeton acţionarilor FP.

"Este posibil ca unii investitori să fi vândut mai agresiv dupăce au văzut că preţul nu a avut susţinere la palierul de 0,6 lei.De asemenea, s-a observat şi decorelarea pieţei noastre de evoluţiaburselor internaţionale, iar acest lucru cred că a avut o influeţădestul de mare şi asupra preţului acţiunilor FonduluiProprietatea", a declarat Mureşian.

Fondul Proprietatea ar putea acorda un dividend brut de 0,0156lei/acţiune din profitul de anul trecut, de peste cinci ori mairedus decât cel distribuit anul trecut din câştigurile din anii2008 şi 2009, de 0,0816 lei/titlu.

Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank, spune căeste prea devreme ca investitorii să tragă o concluzie privindevoluţia acţiunilor FP pe o perioadă mai îndelungată.

"Acţiunea are, încă, un istoric extrem de scurt detranzacţionare pe Bursă. Pe măsură ce istoricul devine maiconsistent, se va modifica şi diversifica mai mult şi structuraacţionariatului. Această diversificare îşi va pune amprenta asupracomportamentului acţiunii, aşa cum actuala structură aacţionariatului se reflectă şi ea pe piaţă. Dincolo de acţionariat,elementul semnificativ va fi, evident, performanţa financiară înacest an a companiilor din portofoliu, atât cele care acum sunt mairelevante din punctul de vedere al contribuţiei la profit (Petromşi Romgaz), cât şi cele cu rezerve de eficienţă semnificative(Hidroelectrica) sau reglementate (Transelectrica, Transgaz)", adeclarat Ilie.

Totodată, el consideră că performanţa fondului va putea fievaluată odată cu raportările pe primul trimestru din acest an.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în scădere în medie cu 1,13%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat variaţii uşoare,astfel că indicele BET-FI a scăzut cu 0,31%.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi demajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cumaximum 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO