Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea intră în portofoliul ZF Agresiv

Autor: Vlad Nicolaescu

02.02.2011, 23:50 63

Acţiunile Fondului Proprietatea, a cărui listare reprezintăprobabil cel mai important eveniment de pe piaţa de capital de anulacesta, fac parte începând de ieri din portofoliul ZF Agresiv, unuldintre cele trei portofolii publicate zilnic de ZF şi caresimulează trei strategii de investiţii cu grade diferite derisc.

După prima săptămână de tranzacţionare pe Bursă, FP este evaluatde piaţă la 55% din valoarea calculată a activuluinet.Aceasta arată pe de o parte potenţialul de creştere, iar pe altăparte presiunea anticipată din partea vânzătorilor - atât foştiiproprietari, cât şi speculatorii care au cumpărat la preţuri maimici de pe piaţa gri - dar şi riscurile ridicate percepute deinvestitori.

Volatilitatea acţiunilor Fondul Proprietatea pe Bursă a fostredusă comparativ cu aşteptările brokerilor înainte de listare,evoluând în cea mai mare parte a timpului într-un interval de0,62-0,65 lei, fiind corelate cu piaţa la fel ca acţiunile mature.În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor a scăzut substanţial dupăentuziasmul din prima zi de tranzacţionare, când s-au transferatpeste 2% din capitalul fondului, semn că mulţi dintre cumpărători,dar şi dintre vânzători încă stau în expectativă.

Statul, care deţine 38% din acţiunile FP, este şi acţionarmajoritar în unele dintre cele mai importante companii unde FP esteminoritar, astfel că deciziile statului, cum ar fi donaţia de 400de milioane de lei a Romgaz către bugetul de stat, pot pune subsemnul întrebării viabilitatea fondului şi calitatea activelordeţinute. Iar asta chiar şi în cazul în care pierderile potenţialeale fondului nu sunt însemnate. Fondul deţine 15% din Romgaz, iarstatul controlează celelalte 85%. În plus, FP a fost înfiinţatprintr-o lege specială, la fel ca şi SIF-urile, iar din acest punctde vedere este supus şi riscurilor legislative.

Portofoliul ZF Agresiv includea până acum fondul iFond FinancialRomânia (IFR), singura modalitate de a investi pe Bursă, indirect,în Fondul Proprietatea înainte de listarea acestuia. IFR a evoluatpe o traiectorie descendentă în ianuarie, după ce listarea FP adevenit o certitudine, iar investitorii au putut cumpăra FP directde pe piaţă.

Acţiunile SIF-urilor au în prezent o pondere de 24% înportofoliul ZF Agresiv şi 18% în portofoliul ZF Moderat, mai redusăcomparativ cu cea din ultimii doi ani, pe fondul tendinţei dereducere a interesului investitorilor.

SIF-urile, care aduceau în urmă cu patru-cinci ani cele mai maricâştiguri de pe piaţă, au început de anul trecut să iasă dingraţiile investitorilor. Astfel, deşi se află în continuare printrecele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţă, performanţeleacţiunilor au fost mai slabe decât piaţa. Anul trecut SIF-urile aupierdut 8% din valoarea de piaţă faţă de o creştere de 12% aBursei, iar anul acesta performanţa mai slabă s-a menţinut, cu ocreştere de 3% a indicelul BET-FI, faţă de o creştere de 8% aindicelul BET.

Deşi SIF-urile se tranzacţionează cu discounturi care depăşescşi 60% faţă de activul net raportat, investitorii au devenitprobabil mai atenţi la politica de dividende sau la evoluţiaactivelor SIF-urilor decât la valoarea prezentă a acestora. Astfel,anul trecut activele SIF-urilor au scăzut cu 6,5%, faţă de ocreştere de 12% a Bursei.

Portofoliile ZF simulează trei strategii de investiţii cu gradediferite de risc, fără a fi o recomandare de investiţie. De laînceputul lui 2009 portofoliile au înregistrat creşteri de 71%(Conservator), 96% (Moderat) şi respectiv 89% (Agresiv), comparativcu creşteri de 67% pentru indicele BET-C şi 80% pentru BET-FI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO