Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni au câştigat dobânda pe un an în ianuarie, pe umerii FP

Fondurile de acţiuni au câştigat dobânda pe un an în ianuarie, pe umerii FP

Autor: Roxana Daniela Pricop

01.02.2011, 12:06 125

Fondurile de acţiuni BCR Expert, OTP Avantis şi fondul diversificat OTP Balansis sunt primii trei performeri din clasamentulfondurilormutuale în funcţie de randamente, aducândinvestitorilor câştiguri de peste 9% în prima lună din acestan.

O parte semnificativă din performanţa raportată de cele treifonduri în ianuarie a fost susţinută de acţiunile FonduluiProprietatea (FP), care, odată cu listarea la Bursa de ValoriBucureşti (BVB), sunt evaluate în portofoliul fondurilor la preţuldin piaţă.

Cele trei fonduri au cumpărat acţiuni FP încă din 2009, de pepiaţa gri, înainte de listarea la BVB, acţiunile FP fiind evaluateîn portofoliu la preţul de achiziţie. Diferenţa de evaluare dintrepreţul de pe Bursă şi cel de achiziţie a dus la o creştere, înunele cazuri şi de peste 100%, a valorii acţiunilor FP înportofoliul Fondului.

"În prezent expunerea fondului de acţiuni BCR Expert şi afondului diversificat BCR Dinamic pe Proprietatea variază între 5%şi limita de 10% din activele fondurilor", a spus Dragoş Neacşu,preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor ErsteAssset Management.

Potrivit celui mai recent raport de administrare, BCR Expertavea în portofoliu 2 milioane de acţiuni FP, evaluate la un preţ deachiziţie de 0,375 lei/titlu la finele lunii iunie 2010.Participaţia la FP reprezenta 5,1% din activele fondului. Ieri,acţiunile FP se tranzacţionau la un preţ de 0,61 lei/titlu.

Şi fondul BCR Dinamic, unul dintre cele mai mari fonduri diversificate,deţinea la finele lunii iunie un pachet similar de titluri FP. BCRDinamic a raportat în ianuarie o creştere de 6,3%.

Fondul de acţiuni OTP Avantis, ocupantul poziţiei secunde înclasamentul celor mai performante fonduri mutuale în ianuarie, cuun randament de 9,3%, avea în portofoliu un pachet de 1,29 milioanede acţiuni evaluate la un preţ de achiziţie de 0,3 lei, în timp cefondul diversificat OTP Balansis, cu un randament de 9,26%, avea înportofoliu 1,8 milioane de acţiuni evaluate la un preţ de 0,2747lei, potrivit rapoartelor de administrare emise pe primul semestru2010.

"Fondurile au cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea încă dinanul 2009, mizând pe potenţialul Fondului şi în prezent expunereacelor două fonduri se înscrie în limita de 10%", a spus DanPopovici, director de investiţii la societatea de administrare OTPAsset Management.

Fondurile administrate de Carpatica Invest deţin de asemeneaacţiuni la Fondul Proprietatea, însă acestea şi-au marcatprofiturile pe parcursul anului trecut şi au răscumpărat apoiacţiunile, pe piaţa gri, înregistrând astfel printre cele mai maricinci creşteri în 2010. Din cauză că au avut acţiunile FPînregistrate în portofolii la preţurile de la finele luniidecembrie, de circa 0,5 lei/acţiune, fondurile Carpatica Stock şiCarpatica Global au înregistrat randamente mai mici în ianuariedecât fondurile BCR sau OTP.

Alături de listarea FP, începutul de an a însemnat pentrufondurile de acţiuni şi o evoluţie peste aşteptări a acţiunilorbancare: BRD înregistrând un avans de peste 17%, Banca Transilvaniaau urcat cu 15,5%, în timp ce titlurile Carpatica au stagnat.

Sectorul energetic, performerul anului trecut, a avut un începutde an modest, indicele bursier BET-NG înregistrând un avans de3,15%, sub performanţa indicelui BET-FI, al celor cinci societăţide investiţii financiare, care s-a apreciat cu 3,3%. Principalulindice bursier BET, al celor mai lichide zece companii, a crescutîn ianuarie cu aproape 9%.

Pentru următoarea perioadă, administratorii de fonduri seaşteaptă la o stabilizare a preţului acţiunii FonduluiProprietatea, ochii acestora fiind îndreptaţi spre politica deinvestiţii a administratorului Franklin Templeton.

"Preţul pe care îl vedem astăzi pe Bursă s-a format în urmacererii şi ofertei din piaţă şi ia mai puţin în calcul valoareaportofoliului Fondului Proprietatea. Acum există presiune lavânzare şi cred că trebuie să mai aşteptăm până trece valul devânzători pentru a vedea un preţ care să reflecte valoareaFondului, dar şi în ce măsură demersurile întreprinse de FranklinTempleton sunt eficiente şi pot reduce din discounturile cu care setranzacţionează acţiunea FP în raport cu activul net", a continuatPopovici.

Dragoş Neacşu de la Erste AM consideră că sunt necesare câtevaluni pentru ca preţul să se stabilizeze şi ca piaţa să recunoascăvaloarea Fondului. "Mă aştept că în trimestrul al patrulea preţulacţiunii să înregisreze un nivel peste cel de la listare, având învedere că administratorul îşi încasează comisionul dincapitalizarea bursieră de la finele anului", a conchis Neacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO