Fondul Proprietatea

FP a pierdut procesul pentru donaţia de la Romgaz

FP a pierdut procesul pentru donaţia de la Romgaz

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capita

Autor: Andrei Chirileasa

02.06.2011, 23:53 732

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar la Romgaz Mediaş, apierdut recursul formulat împotriva companiei pentru donaţia de 400mil. lei vărsată la buget de producătorul de gaze controlat destat, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă, audeclarat surse oficiale citate de Mediafax.

Decizia aparţine Curţii de Apel Alba-Iulia, secţia comercial.Romgaz a fost reprezentată în proces de casa de avocatură Boştinăşi Asociaţii.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, aaprobat la 30 noiembrie 2010, în cadrul adunării generale aacţionarilor (AGA) de la Romgaz, realizarea unei donaţii de 400mil. lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de guverndin august 2010.

În calitate de acţionar minoritar al Romgaz, cu o participaţiede 15%, Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării donaţiei şia decis să ia măsuri legale împotriva acesteia, invocând protejareadrepturilor acţionarilor FP. Tribunalul Sibiu a respins, înianuarie, cererea formulată de FP împotriva Romgaz Mediaş privindanularea deciziei AGA, iar Fondul a anunţat că va continua litigiulprin promovarea căilor de atac.

Donaţia de la Romgaz a fost criticată extrem de dur atât dereprezentanţii Franklin Templeton, administratorul FP, cât şi debrokerii şi investitorii de pe Bursă. Fondul a pierdut circa 60mil. lei în urma deciziei statului, invocată de Templeton caexplicaţie pentru evoluţia negativă a acţiunilor FP.

"Această decizie con­damnă la subdezvoltare piaţa de capital dinRomânia şi nicio naţiune nu se poate dezvolta economic dacă nuînţelege rolul şi importanţa bursei. Faptul că drepturileacţio­narilor sunt nesocotite în România va duce, mai devreme saumai târziu, la condamnarea României la nivel interna­ţional, pelângă efectul imediat prin care nu vom mai atrage investitori decâtla discount-uri din ce în ce mai mari. Cazul este atât de dramaticîncât în 2011 nu ştiu să mai existe nici măcar ţări africane caresă procedeze aşa, ultimul caz pe care mi-l amintesc la nivelmondial fiind cel al Venezuelei, care prin dictatorul Hugo Chavez anaţionalizat câmpurile petroliere în 2007", a declarat DumitruBeze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa deCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO