Fondul Proprietatea

Guvernul şi investitorii de pe Bursă se duelează de la distanţă pe preţul acţiunilor FP

Guvernul şi investitorii de pe Bursă se duelează de la distanţă pe preţul acţiunilor FP

Autor: Roxana Pricop, Dinca Thomas

12.05.2011, 23:54 1321

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au suferit cea maiputernică scă­dere de la listare în deschiderea şedinţei de ieri,pierzând 6,5% şi coborând pentru prima dată sub pragul de 0,5 lei,odată cu trecerea datei până la care acţiunile erau purtătoare dedividende. Fondul a pierdut astfel aproape 500 mil. lei (120 mil.euro) din valoare în doar câteva minute.

Scăderea din deschidere a fost mai mare decât valoareadividendului brut distribuit de FP (acţiunile au pierdut 0,035 lei,în condiţiile în care dividendul brut pe acţiune este de 0,0314lei), fiind accentuată de presiunea la vânzare exercitată înultimele două săptă­mâni de investitorii care aşteaptă intrarea înpiaţă a unui pachet de peste 10% din acţiunile fondului care arurma să treacă din portofoliul statului la proprietarii de titluride despăgubire emise de Agenţia Naţională pentru RestituireaProprietăţii (ANRP).

Această "ameninţare", care a dus preţul acţiunilor în jos cucirca 8% doar în ultimele două săptămâni, s-a dovedit până acumnefondată, în condiţiile în care Depozitarul Central anunţă că nu aprimit până acum niciun titlu de conversie de la ANRP pentru arealiza transferul de acţiuni de la Ministerul Finan­ţelor cătreinvestitori, deşi procesul a fost reluat, teoretic, de pe data de 2mai.

Tot ieri Mediafax a publicat pe surse informaţii conform căroraGuvernul nu va arunca încă cu acţiuni pe piaţă pentru a nu pune şimai mare presiune pe preţ, citând un document oficial. Reacţia înpiaţă a fost vizibilă, acţiunile câştigând circa 4% în a doua partea şedinţei. Astfel, la finalul zilei titlurile FP au închis cu oscădere de 1,87%, mult mai mică decât corecţia teoretică dupătrecerea datei de dividend.

"Scăderile din ultimele zile au fost generate de psihoza careexistă în piaţă cu privire la faptul că pachetele de acţiuni noi ceurmează a intra în piaţă ar putea trage în jos preţul acţiunilor.Nu cred că această psihoză a investitorilor este justificată pentrucă acel pachet de circa 10% ce urmează a trece din proprietateastatului în cea a investitorilor nu va intra integral pe bursă.Statul va renunţa doar la o parte din acţiuni, poate 3% sau 4%,pentru a-şi menţi­ne controlul", a spus Adrian Lup­şan, directorulgeneral adjunct la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Până ieri, 12 mai, nicio acţiune la Fondul Proprietatea (FP) dincele circa 1,5 miliarde pentru care există cereri depuse la ANRPdin partea deţi­nătorilor de titluri de despăgubire nu a fosttransferată încă din portofoliul Ministerului Finanţelor înconturile persoanelor care aşteaptă despăgubiri, potrivitinforma­ţiilor furnizate de Depozitarul Central. Transferul a fostteoretic reluat pe 2 mai. Oficialii ANRP nu au putut fi contactaţipână la închiderea ediţiei.

Săptămâna trecută oficialii ANRP au declarat pentru ZF că "pânăla această dată (vineri, 6 mai) Ministerul Finanţelor Publice nu atransmis ANRP nicio informare cu privire la reluarea emiteriititlurilor de conversie".

Ieri Mediafax a publicat o informaţie dintr-un document obiţnutde la Guvern potrivit căreia executivul va împinge până la finelelui iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri dedespăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, de 30% dincapitalul deţi­nut de stat, invocând riscul scăderii valorii detranzacţionare la bursă. Potrivit Mediafax, legislaţia în vigoarenu prevede însă niciun termen pentru emiterea titlurilor deconversie aferente cererilor de opţiune înregistrate în acestinterval, termen care va fi acum stabilit de Guvern şi împins pânăla maximum 60 zile lucrătoare.

Problema reluării despăgubirilor cu acţiuni la FondulProprietatea, precum şi evoluţia preţului titlurilor pe Bursă sunturmărite extrem de atent în Guvern, având în vedere că, lapreţurile actuale, Ministerul Finanţelor riscă să termine acţiunilemult mai repede decât se aştepta, înainte de a despăgubi pe toatălumea. Acesta este şi unul dintre motivele răcirii relaţiei dintreGuvern şi administratorul FP, grupul american Franklin Templeton,care nu a reuşit să împie­dice scăderea preţului acţiunilor peBursă.

Legea spune că după listarea FP, conversiile titlurilor dedespăgubire în acţiuni se fac la preţul mediu din ultimele 60 deşedinţe, nu la valoarea nominală de 1 leu, cum se făceau înainte delistare. Ieri preţul mediu afişat pe Bursă era de 0,59 lei, astfelcă la 1 milion de lei Ministerul Finanţelor trebuie să cedeze 1,69milioane de acţiuni, faţă de 1 milion de acţiuni, cât ar fi cedatînainte de listare.

Mai mult, cu cât preţul de conversie este mai mic, cu atât ceicare vor primi acţiunile vor fi mai tentaţi să vândă, punândpresiune pentru a duce preţul şi mai în jos şi majorând astfelnumărul de acţiuni necesare acoperirii aceleiaşi valori adespăgubirilor. Ministerul Finan­ţelor mai deţine 36,79% dinacţiunile FP.

"Nu este foarte clar când şi câte acţiuni noi vor intra înpiaţă, de aceea cred că temerile investitorilor nu suntjustificate. În primă instanţă va fi o presiune pe preţ, dar preţulacţiunii nu are de ce să stea prea mult timp la un nivel coborâtpentru că cei care au vândut la începutul anului aşteaptă acum unmoment bun de cumpărare", a spus Ovidiu Fer, analist la casa debrokeraj Wood & Co.

Un lucru este cert, prin faptul că Ministerul Finanţelor nu acedat până ieri nicio acţiune la FP şi-a securizat dividende învaloare de 158 mil. lei (38,5 mil. euro). Statul a votat la finelelunii aprilie, în AGA de la FP, pentru dublarea dividendelor faţăde nivelul propus de Templeton, la 432 mil. lei, acesta fiind unprim semn al disensiunilor dintre cele două părţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO