Fondul Proprietatea

Investitorii şi-au pierdut interesul şi aşteaptă emitenţi noi

Investitorii şi-au pierdut interesul şi aşteaptă emitenţi noi

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

22.05.2011, 23:44 667

Bursa de la Bucureşti a intrat într-o perioadă de acumulare, încare de regulă rulajele şi variaţiile sunt reduse, dupăco­rec­ţiile din săptămânile precedente, sunt de părere brokerii.Vineri, indicii bursei au stagnat pe un rulaj de doar 5,6 milioanede lei (1,3 milioane de euro).

"Este indecizie atât pe plan local, cât şi pe extern, undelucrurile nu sunt foarte limpezi în privinţa direcţiei pieţelor.Cumpărătorii aşteaptă să vadă dacă pot obţine preţuri mai mici, întimp ce vânzătorii nu sunt dispuşi să vândă la aceste cotaţiideoarece cred că piaţa se va întoarce pe creştere. Este clar că numai vedem acelaşi interes al investitorilor ca în primul trimestru.În această perioadă cred că ar fi interesanţi emitenţi noi, care săatragă capitalul disponibil ce nu poate fi absorbit în configuraţiaactuală a pieţei", a declarat Darie Moldovan, director deoperaţiuni la Broker Cluj.

Şi tranzacţiile cu Fondul Pro­prietatea au scăzut puternic înşedinţa de vineri, iar cotaţia de închidere a înre­gistrat un nouminim, deşi pe parcursul şedinţei acţiunile au înre­gistratcreşteri uşoare.

Ultima opera­ţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la0,5065 lei, preţ în scădere cu 0,1%. Titlurile FP au încheiat toatecele cinci şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute înscădere, pierzând în total peste 5%.

Unii brokeri cred că acţiunile FP urmează acelaşi scenariu pecare l-au avut titlurile BRD şi SIF-urile în primele luni dupălistare, când presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce maijos, însă ulterior, după formarea unui acţionariat mai stabilaceste acţiuni au început să crească şi să fie printre cele maicăutate de la BVB.

Principalii factori care influenţează în prezent titlurile FPsunt reluarea procesului de acordare a despăgu­birilor în acţiunide către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţii (ANRP),dar şi răscumpărările de acţiuni realizate de Fondul Proprie­tatea,care încearcă să împiedice o cădere mai puternică.

Scăderea acţiunilor FP a tras în jos şi principalii indicibursieri, în com­ponenţa cărora titlurile fondului au ponderisemnificative.

Indicele BET, al celor mai impor­tante zece companii de peBursă, a pierdut 1,65% săptămâna trecută, în timp ce indiceleBET-FI, care urmă­reşte evoluţia societăţilor de investiţiifinanciare (SIF-uri şi FP), a scăzut cu 2,45%.

Cele mai mari creşteri le-au avut în ultima săptămână acţiunileprodu­cătorului de vase emailate Ves Sighi­şoara (VESY), care aucâştigat 30 de procente, pe fondul unor tranzacţii mari prin cares-au transferat pachete semnificative de acţiuni.

Şi acţiunile dezvoltatorului imo­biliar Impact (IMP) au câştigat13%, tot pe fondul unor tranzacţii semni­ficative.

Dintre titlurile mai lichide, ac­ţiunile Transelectrica (TEL) aucâşti­gat 4,3% şi Transgaz (TGN) a avut o creştere de 3,3%. Înschimb acţiunile Petrom (SNP) şi BRD au scăzut cu peste 1,3%.

Pe RASDAQ, acţiunile Armax-Gaz Mediaş (ARAX) au revenitsăp­tămâna trecută în centrul atenţiei, fiind transferate pacheteînsumând 9,7% din capital în două şedinţe, în care preţul a oscilatputernic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO