Fondul Proprietatea

Juravle şi Giugiumica, brokerii care mişcă 40% din piaţă la Fondul Proprietatea, aproape 20 mil. euro pe zi

Autor: Andrei Chirileasa

31.01.2011, 23:50 621

KBC Securities, liderul pieţei de brokeraj în 2010, a reuşit sădepăşească toate recordurile apropiindu-se de o cotă de piaţă de20% în ianuarie, în condiţiile în care a intermediat tranzacţii de386 mil. lei (90 mil. euro), fiind urmată de UniCredit CA IBSecurities, cu transferuri de 322 mil. lei (75 mil. euro),respectiv 16,4% din piaţă, în timp ce niciunul dintre ceilalţiintermediari nu a depăşit 6% cotă de piaţă.

Fondul Proprietatea a generat în cinci zile tranzacţii de 550mil. lei (129 mil. euro) şi a urcat rulajul Bursei din ianuarie la976 mil. lei, cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Brokerii dintop spun însă că volumul mare de tranzacţii nu le-a adus şiîncasări pe măsură, din cauză că foarte multe firme de brokeraj auredus comisioanele pentru tranzacţiile cu titluri FP pentru aatrage cât mai mulţi clienţi. Conform calculelor ZF, tranzacţiilede 550 mil. lei de la FP au generat comisioane de circa 2,7 mil.lei, din care jumătate au ajuns în conturile Bursei de Valori şiale CNVM, iar restul a fost împărţit între firmele de brokeraj.

"Noi nu facem prea mulţi bani. Volumul e sub asteptărilenoastre. Speram să se stabilizeze la peste 1% din fond pe zi (140mil. acţiuni, faţă de un volum de 80 mil. acţiuni ieri - n.red.).Principalul beneficiar e BVB care nu a redus comisioanele. Noichiar dacă ne-am dublat cota de piaţă, am rămas tot pe pierdereoperaţională din cauza concurenţei pe comisioane", a explicatBogdan Juravle, şeful departamentului de pieţe de capital al KBCSecurities.

Juravle, unul dintre cei mai experimentaţi brokeri din piaţă,este unul dintre oamenii cheie ai KBC. Absolvent al Academiei deStudii Economice din Bucureşti, Juravle a devenit cunoscut în piaţăla ING Securities (fosta firmă de brokeraj a ING Bank), unde alucrat timp de şapte ani, perioadă în care ING a dominat piaţa debrokeraj. În 2007 el a plecat la Swiss Capital, firma de brokeraj alui Sorin Apostol, care a fost preluată în acelaşi an de grupulbelgian KBC. În 2008, Bogdan Juravle şi Olimpiu Blăjuţ, un alt omimportant al KBC, au plecat pentru scurt timp la HTI ValoriMobiliare, firma de brokeraj a lui Daniel Ţepeş, pe atuncicontrolată de americanii de la Morgan Stanley.

Cei doi au revenit însă la KBC după ce americanii au renunţat laplanurile de extindere pe piaţa românească din cauza crizeifinanciare. KBC s-a menţinut permanent în primele două locuri întopul brokerilor în ultimii patru ani.

În cazul UniCredit CA IB Securities, firma de brokeraj agrupului UniCredit Ţiriac Bank, urcarea pe locul al doilea în topreprezintă o revenire puternică, după ce anul trecut firma aîncheiat pe locul 10. Firma este condusă de Liviu Giugiumica,broker şcolit la Londra, care a revenit în România în 2002 pentru aprelua conducerea firmei de brokeraj a BRD. În 2006, el a plecat dela BRD, cu care ajunsese în top 3 pe piaţă, pentru a preluaconducerea CA IB Securities, pe care a urcat-o de asemenea în top 3în 2007. Împreună cu el la CA IB a plecat şi o parte din echipa dela BRD, printre care Şerban Marin, şeful departamentului detranzacţionare şi Adriana Marin, principalul analist. În decembrie,UniCredit a recrutat-o pe Nicoleta Bănică, unul dintre brokerii cuexperienţă ai KBC Securities.

În schimb, cei trei brokeri din consorţiul care a intermediatlistarea, Raiffeisen Capital&Investment, ING Bank şiBRD-SocGen, au intermediat la un loc tranzacţii de 260 mil. lei(13,3% din piaţă), în condiţiile în care reprezentanţii celor treiintermediari au mers împreună cu americanii de la FranklinTempleton (administratorul FP) în marile centre financiare dinEuropa pentru a aduce investitori.

Nici cehii de la Wood&Company, care au fost printre cei maimari jucători pe piaţa gri a acţiunilor FP în ultimii ani şi aucumpărat peste 4% din acţiunile fondului pentru a le vinde pe bursadin Viena sub forma unor produse derivate (warrant-uri) s-au clasatabia pe locul 10, cu tranzacţii de 61 mil. lei (3,16% din piaţă).Cehii au recrutat-o în noiembrie pe Ioana Pop, şefa departamentuluide tranzacţionare al ING Bank, pe care au luat-o la Londra pentru aconvinge fondurile de investiţii să tranzacţioneze pe pieţeleest-europene, printre care şi România. Wood şi UniCredit CA IBSecurities sunt singurii brokeri autorizaţi ca market-makeri peacţiunile FP. Dintre firmele de brokeraj specializate pe retail,Intercapital Invest a reuşit să-şi atragă cel mai mare volum detranzacţii în ianuarie, urcând pe locul al treilea cu un rulaj de107 mil. lei (25 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 5,5%.Intercapital este deţinută de Horia Manda şi managerii fonduluiRAEF şi de Eugen Voicu, proprietarul Certinvest, şi este condusă deRăzvan Paşol. Firma de brokeraj a fost printre cele mai active înultimii ani pe Bursă, reuşind să strângă câteva milioane de europrin intermediul a patru IPO-uri (oferte publice iniţiale devânzare de acţiuni), singurele din ultimii doi ani.

O surpriză este şi clasarea firmei de brokeraj Actinvest dinBraşov, controlată de SIF Transilvania (SIF3), pe locul al şaseleaîn topul brokerilor, cu un rulaj de 70 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO