Fondul Proprietatea

Listarea Fondului Proprietatea, cel mai important eveniment din istoria BVB de la 1882 încoace

Autor: Roxana Pricop

20.01.2011, 23:55 175

Creşterea lichidităţii şi a capitalizării bursiere va fiprincipalul impact pe care listarea Fondului Proprietatea îl vaavea asupra Bursei de Valori Bucureşti, în timp ce, pentruacţionarii Fondului şi pentru foştii proprietari, preţul va fiunitatea cu care aceştia vor măsura dacă listarea Fondului pe 25ianuarie a fost de succes.

"O listare de succes a Fondului la Bursă va fi indicată deparametrii privind volumul de tranzacţionare şi capitalizare, iaraşteptările sunt mari în această direcţie. Cred că tranzacţiilezilnice cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fi de un minim de 3milioane de euro", a spus Stere Farmache, preşedintele Bursei deValori Bucureşti.

Dana-Mirela Ionescu, director general şi preşedinte alRaiffeisen Capital & Investment - liderul consorţiului debrokeri care intermediază listarea, a fost de părere că dupălistarea Fondului există premisele ca lichiditatea Bursei de laBucureşti să se tripleze, iar capitalizarea bursieră să crească dela 10,3 miliarde de euro la 13,9 miliarde de euro. Brokerul amotivat aceste cifre prin interesul ridicat manifestat de fondurilede investiţii în cadrul road show-ului de promovare a listăriiFondului, care este în plină desfăşurare în Europa.

"Putem spune că listarea Fondului este deja un succes pentru căam reuşit să modernizăm întreaga piaţă de capital. Am introdusconturile globale pentru tranzacţionarea acţiunilor Fondului,mecanism care deschide accesul marilor investitori pe piaţa localăşi care va fi extins şi la alţi emitenţi locali. Spre deosebire deErste Bank, primul emitent de la Bursa locală care a putut fitranzacţionat prin intermediul conturilor globale, FondulProprietatea nu mai este listat şi pe o altă piaţă, astfel încâtacţiunile Fondului au potenţialul de a deveni cele mai lichide dela Bursa din Bucureşti", a continuat oficialul Raiffeisen.

Adrian Cighi, analist la Franklin Templeton, compania americanăcare administrează activele de 3,6 miliarde de euro ale Fondului, acomentat că nu doar Fondul Proprietatea este un activ importantpentru investitori şi piaţa locală de capital, ci şi companiile dinportofoliul Fondului.

"Fondul are comori ascunse în portofoliu pentru investitori, iarHidrolectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt doar câteva dintreacestea, care vor putea fi descoperite investitorilor prin listareala Bursă", a mai spus el.

Despre impactul listării Fondului a comentat şi Narcisa Oprea,partener al Schoenherr şi Asociaţii şi unul dintre profesionişiicare a făcut parte din Comisia de Selecţie a administratoruluiinternaţional în 2009.

"Sunt extrem de încrezătoare că listarea Fondului Proprietateava aduce standarde înalte de guvernanţă corporativă, detransparenţă şi că va accelera respectarea legilor în România. Spersă asistăm cât mai curând la momentul în care statul român va aveaun partener egal de dialog în Fondul Proprietatea", a declaratea.

Ovidiu Fer, analist la casa cehească Wood & Company, unuldintre cei mai importanţi acţionari ai Fondului cu peste 4% dinFond, a atras atenţia că listarea Fondului Proprietatea trebuieurmată de listări ale companiilor deţinute de stat pentru caefectele acestui eveniment să se regăsească în economia reală. Wood& Co. a fost casa de brokeraj care a listat la Bursa din Vienaprimul produs structurat pe acţiunile Fondului Proprietatea.

"Listarea warranturilor la Bursa din Viena a demonstrat căexistă un interes semnficativ din partea investitorilor străini.După ce Fondul se va lista la Bucureşti, întrebarea care urmeazăeste dacă acest eveniment va fi urmat de listarea unor noi companiide stat sau private", a spus el.

Mihai Căruntu, analist la BCR, alături de Adrian Tănase,director de investiţii la societatea de administrare ING AssetManagement - unul dintre cei mai mari investitori pe Bursa de laBucureşti, au fost singurii care au dat şi ţinte de preţ pentruprima zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului, estimând ovaloare cuprinsă între 0,5 şi 0,6 lei/titlu.

"Valoarea acţiunii pe Bursă va fi principalul indicator desucces al listării, iar cu cât piaţa tranzacţiilor va fi mai mare,cu atât mai bine va reflecta valoarea acţiunii", a afirmatTănase.

În timp ce analistul BCR a estimat că pragul de 1 leu/acţiunepoate fi spart într-un orizont mai lung de timp cu condiţia ca oparte din companiile din portofoliu să fie listate.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de ValoriBucureşti

O listare de succes a Fondului Proprietatea la Bursă va fiindicată de parametrii privind volumul de tranzacţionare şicapitalizare, iar aşteptările sunt mari în această direcţie. Credcă tranzacţiile zilnice cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fide minim 3 milioane de euro.

Sunt încrezător că listarea Fondului va fi urmată de un şir deeveniment pozitive cu impact îndeosebi asupra pieţei de capital şiasupra Bursei de Valori. Un prim impact va fi cel de imagine,pentru că piaţa de capital va intra în atenţia publică după ce înultimii ani volumele mici de tranzacţionare, dar şi performanţeleslabe au ţinut-o într-un con de umbră.

Un alt impact va fi cel de antrenare a companiilor şi ainvestitorilor înspre folosirea pieţei de capital ca instrumente definanţare.

În momentul de faţă mă aştept ca companiile controlate de statsă fie cele care vor furniza resursele de care are nevoie Bursa,pentru că numărul companiilor private care pot avea un impactmajor, prin listare, asupra Bursei este destul de redus.

De asemenea, numărul investitorilor activi are potenţialul săcrească odată ce piaţa le oferă noi acţiuni la tranzacţionare. Aşacum este sloganul bursei americane "we produce prices", vrem caBursa Valori de la Bucureşti să descopere pe 25 ianuarie preţulacţiunii FP.

Dana Mirela Ionescu, director general şi preşedinte alRaiffeisen Capital & Investment - liderul consorţiului debrokeri care intermediază listarea

Prin listarea Fondului Proprietatea am reuşit să modernizămîntreaga piaţă de capital. Am introdus conturile globale pentrutranzacţionarea acţiunilor Fondului, mecanism care deschide accesulmarilor investitori pe piaţa locală şi care va fi extins şi la alţiemitenţi locali.

Tranzacţionarea prin conturi individuale este un sistem învechitşi foarte puţine burse din lume îl mai folosesc.

Spre deosebire de Erste Bank, primul emitent de la Bursa localăcare a putut fi tranzacţionat prin intermediul conturilor globale,Fondul Proprietatea nu mai este listat şi pe o altă bursă, astfelîncât acţiunile Fondului au potenţialul de a deveni cele mailichide de la Bursa din Bucureşti.

O economie care nu are o piaţă dezvoltată de capital iese maigreu din recesiune, iar Fondul va accelera viteza cu care piaţalocală de capital merge înainte. Din păcate, listarea Fondului afost precedată de donaţia Romgaz de 400 mil. lei la bugetul destat, ştire care a făcut înconjurul lumii şi investitorii străiniau perceput-o ca pe o ştire cu un impact negativ. Această situaţiear fi putut fi evitată dacă statul ar fi acceptat distribuirea unuidividend special, demers ce ar fi presupus ca suma încasată de statsă fie aceeaşi, doar că ar fi primit şi acţionarul minoritar circa14 milioane de euro, demonstrându-se tratamentul egal al tuturoracţionarilor şi nu favorizarea acţionarului majoritar.

Din valoarea unitară a activului net al Fondului de 1,11 lei,participaţiile listate valorează 40%, însă Fondul dispune departicipaţii valoroase la companii nelistate precumNuclearelectrica, Hidrolectrica.

Adrian Cighi, analist al Franklin Templeton,administratorul Fondului Proprietatea

Pentru noi, în calitate de administrator al FonduluiProprietatea, un indicator important privind succesul listării estecapitalizarea bursieră a Fondului, dar mecanismele pieţei vordecide care este volumul de tranzacţii, preţul acţiunii şi cât deatractiv este Fondul. Strategia de administrare are în vederecreşterea procentului de companii listate în portofoliu.

Fondul are comori ascunse în portofoliu pentru investitori, iarHidrolectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt doar câteva dintreacestea şi care vor putea fi descoperite investitorilor prinlistarea la Bursă.

Fac parte din CA la Poşta Româna şi cred că această companie,având în vedere problemele cu care se confruntă în prezent, nu estepregătită pentru o listare.

Ne-am angajat să distribuim sub formă de dividende veniturileîncasate din dividende de la companiile din portofoliu şi dindobânzile încasate pentru lichidităţi, nu din vânzarea unorparticipaţii la companiile din portofoliu. Dacă acţionarii Fonduluivor vrea să distribuim şi veniturile din vânzarea unorparticipaţii, vom face acest lucru, chiar dacă va însemna olichidare a portofoliului.

Narcisa Oprea, partener al Schoenherr şi Asociaţii,consultantul juridic al intermediarului la întocmirea prospectuluiFP

Cred că preţul acţiunii Fondului pe Bursă trebuie să poarte oprimă faţă de preţul cu care acţiunile s-au tranzacţionat pe "piaţagri", care să includă faptul că are loc o listare la Bursă, dar şifaptul că Fondul este administrat de Franklin Templeton.

E greu de anticipat ce demersuri va lua statul român dupălistarea Fondului Proprietatea. Trebuie însă avut în vedere căorice posibil demers legislativ de modificare a portofoliuluiFondului poate fi considerat neconstituţional.

Nu cred că există riscul ca statul să naţionalizeze Fondul, maimult, cadrul legislativ al Fondului stabileşte că statul poatecontribui suplimentar cu alte active la capitalul social alFondului pentru a alimenta procesul de despăgubire. Active ce arputea fi aduse în timp la capitalul social al Fondului sunt baniidin privatizarea CEC şi a Romtelecom.

Sunt extrem de încrezătoare că listarea Fondului Proprietatea vaaduce standarde înalte de guvernanţă corporativă, de transparenţăşi că va accelera respectarea legilor în România. Sper să asistămcât mai curând la momentul în care statul român va avea un parteneregal de dialog în Fondul Proprietatea.

Adrian Tănase, director de investiţii ING InvestmentManagement

Valoarea acţiunii pe Bursă va fi principalul indicator de succesal listării, iar cu cât piaţa tranzacţiilor va fi mai mare, cu atâtmai bine va reflecta valoarea acţiunii. Pentru un fond deinvestiţii, Fondul Proprietatea oferă expunere în principal pesectorul energetic. Pentru noi, ar fi mai bine ca Fondul să nu îşidiversifice expunerile pe alte sectoare pentru că ar fi şi maidificil de cuantificat şi gestionat.

Cred că preţul acţiunii Fondului în prima zi de tranzacţionareva fi cuprins între 0,5-0,6 lei/acţiune. Suntem dispuşi să investimîn acţiunile Fondului, însă acest lucru depinde de preţul acţiuniipe Bursă.

O problemă pentru fondurile de investiţii este că Bursa de laBucureşti nu oferă suficiente oportunităţi de diversificare aportofoliului şi sper ca unul dintre efectele listării Fondului săfie creşterea numărului companiilor de stat care vor veni laBursă.

Mihai Căruntu, analist pe piaţa de capital alBCR-Erste

Valoarea de un leu pe acţiune este foarte puternică din punctulde vedere fundamental. La această valoare trebuie luat în calcul undiscount care să includă, printre altele, faptul că România este opiaţă de frontieră, relaţia Fondului cu statul român, acţionarulmajoritar, cât de lichid este portofoliul.

Consider că pentru a vedea un preţ al acţiunii peste valoarea deun leu pe termen lung, administratorul trebuie să generezeschimbări în portofoliu şi să listeze companiile din portofoliu.Cred că un investitor ar putea să reclame un randament de 15-20% pean de la acţiunea FP pe un orizont de timp de 6 - 12 luni.

Lichiditatea acţiunilor Fondului Proprietatea va fi în primalună substanţial peste media următoarelor şase sau chiardouăsprezece luni. Cred că Fondul Proprietatea este cel mai bunlucru care i se putea întâmpla pieţei româneşti de capital. Dacăproiectul celor două companii energetice de stat va devenirealitate, investitorii vor avea un motiv să ceară un discount lacumpărarea acţiunilor Fondului.

Ovidiu Fer, analist al Wood & Company, care deţineîn numele clienţilor peste 4% din FP

Listarea warranturilor pe Fondul Proprietatea la Bursa de Valoridin Viena a demonstrat că există un interes semnficativ din parteainvestitorilor străini. După ce Fondul se va lista la Bucureşti,întrebarea care urmează este dacă acest eveniment va fi urmat delistarea unor noi companii de stat sau private.

Un alt aspect ce trebuie luat în seamă este faptul că acţiunileFondului Proprietatea nu sunt suficiente pentru a despăgubi toţifoştii proprietari. În momentul de faţă statul a rămas cu 39% dinacţiunile Fondului, iar procesul de despăgubire este departe de ase fi terminat. Ce anume se va întâmpla după ce statul va rămânefără acţiuni la Fond?.

Nu cred că poate fi vorba despre intrarea unui investitor mareîn acţionariatul Fondului după ce Fondul va fi listat la Bursă şiva deveni astfel accesibil marilor fonduri străine de investiţiiastfel încât acesta să deţină 20% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO