Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea, superafacere pentru brokerii lui Videanu

Proprietatea, superafacere pentru brokerii lui Videanu

Autor: Andrei Chirileasa

02.02.2011, 23:50 652

Firma de brokeraj Equity Invest din Bucureşti, la care fostulministru al economiei Adriean Videanu deţine 24% din acţiuni, aintermediat în ianuarie tranzacţii de 55 mil. lei (13 mil. euro),urcând pe locul 13 în topul brokerilor, în condiţiile în care anultrecut firma a avut un rulaj mediu lunar de 3,5 mil. lei.

Listarea Fondului Proprietatea (FP), pe 25 ianuarie, a pus înmişcare pachete mari de acţiuni şi a schimbat ierarhia obişnuitădin topul brokerilor, în condiţiile în care firmele de brokerajs-au bătut pentru clienţii mari reducând mult comisioanele.Tranzacţiile cu acţiuni FP s-au ridicat în ianuarie la 550 mil. lei(130 mil. euro), reprezentând peste 56% din transferurile totale depe Bursă.

Conducerea societăţii spune că firma a intermediat luna trecutăîn principal tranzacţii cu acţiuni FP.

"Da, am tranzacţionat preponderent acţiuni Fondul Proprietatea.Tranzacţiile au fost realizate de clienţi persoane fizice care auvândut prin intermediul nostru după ce am redus foarte multcomisioanele", a explicat Gabriel Gheorghe, directorul general alEquity Invest.

În acţionariatul Equity Invest se mai află Raul Doicescu,proprietarul companiei de construcţii Bog'Art, Sida Ionescu, soţiafostului director al FPS Gheorghe "Bebe" Ionescu, şi TiberiuBică-Postelnicu, fost partener al miliardarului Ioan Niculae înacţionariatul Asirom, fiecare cu câte 24% din acţiuni.

Videanu, în prezent prim-vicepreşedinte al PDL, se numărăprintre politicienii care îşi leagă numele de Fondul Proprietatea.În perioada când a fost ministru al economiei, Videanu a iniţiatproiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale,care urmau să cuprindă active ale Hidroelectrica, Nuclearelectricaşi cele trei complexuri energetice (Turceni, Craiova şi Rovinari),controlate de stat, dar la care acţionar minoritar este FondulProprietatea. Fondul s-a opus acestui proiect, mai întâi prinintermediul lui Ionuţ Popescu, fostul director general al FP, şiapoi prin Franklin Templeton, grupul american care a preluat înseptembrie 2010 administrarea fondului, care au atacat deciziile îninstanţă.

Videanu nu deţine în nume propriu acţiuni la FondulProprietatea, potrivit declaraţiei de avere depuse în septembrie,la încheierea mandatului de ministru. El nu a putut fi contactatpentru comentarii.

Chiar şi după demisia din funcţia de ministru al economiei,Videanu şi-a păstrat influenţa asupra FP. Monica Maurer, fosta saconsilieră de la Ministerul Economiei, a fost aleasă să reprezinteinteresele statului în Consiliul Reprezentanţilor, care vasupraveghea administrarea FP de către Templeton.

Bogdan Drăgoi, celălalt reprezentant al Ministerului de Finanţeîn Consiliul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, este fiul luiDan Drăgoi, un alt apropiat al lui Videanu.

De altfel, fostul ministru nu şi-a ascuns niciodată prietenia cuDrăgoi sau cu Raul Doicescu şi Bebe Ionescu.

Doicescu este unul dintre cei mai cunoscuţi constructori dinBucureşti, având în portofoliu clădiri de referinţă ale Capitalei.Compania sa, Bog'Art, a avut în 2009 afaceri de 381 mil. lei (90mil. euro) şi un profit brut de 41,7 mil. lei (aproape 10 mil.euro).

Gheorghe Ionescu, fost director general al Fondului Proprietăţiide Stat (FPS), actuala AVAS, la mijlocul anilor '90, a participatla unele dintre cele mai mari privatizări din România. El a rămasun personaj influent în mediul de business, fiind în prezent membruîn Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom din partea MinisteruluiEconomiei.

Tiberiu-Bică Postelnicu a devenit cunoscut în 2005, când le-avândut americanilor de la QVT pachetul de 10,7% din compania deasigurări Asirom, controlată în acea perioadă de Ioan Niculae. El aîncasat atunci 10 mil. euro.

Equity Invest este una dintre firmele de brokeraj de talie micăde pe Bursă, cu afaceri de 264.000 de lei şi pierderi operaţionalede circa 32.000 de lei. Nici în 2010, piaţa de brokeraj nu a fostmai prietenoasă, doar unele dintre firmele mari reuşind să obţinăprofit.

Un alt politician influent pe Bursă este senatorul UDMR AttilaVerestoy, care a cumpărat anul trecut un pachet de 41 de milioanede acţiuni FP, a cărui valoare este în prezent de circa 25 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO