Fondul Proprietatea

Răscumpărările Fondului Proprietatea nu au putut opri scăderea preţului

Autor: Stefan Musgociu

19.05.2011, 23:50 1519

Bursa a încheiat şedinţa de joi în stagnare, însă acţiunileFondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,31%, pentru a patraşedinţă consecutiv şi s-au apropiat din nou de preţul minimînregistrat de la listare.

Atenţia investitorilor a fost axată pe titlurile FP, care aucoborât cu până la 2,7% în primele 15 minute ale şedinţei. Corecţiaa fost determinată de reluarea conversiilor titlurilor dedespăgubire în acţiuni FP, ceea ce ar însemna că noi pachete deacţiuni vor intra la vânzare pe bursă.

Acţiunile FP au închis şedinţa la 0,507 lei, însă s-au realizatşi trei tranzacţii speciale (DEAL) la preţul de 0,505 lei,respectiv cu 2,7% sub cotaţia de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj CarpaticaInvest, Adrian Ciudin, crede că Fondul Proprietatea a răscumpăratdin nou acţiuni în momentele în care cotaţiile au coborât sprenivelul de 0,5 lei pentru a susţine preţul.

"Se pare că au un preţ de protejat şi intră la cumpărare doarcând cotaţiile se duc spre 0,5 lei/acţiune, însă apărarea acestuinivel depinde de cât de mare va fi presiunea la vânzare, pentru căla un moment dat Fondul va epuiza banii pe care îi are disponibilipentru răscumpărări. Din moment ce au fost reluate conversiile esteclar că vor fi mai mulţi oameni dispuşi să vândă la preţuri maimici. Dacă au primit acţiunile la un preţ de 0,6 lei, este posibilsă fie mai dispuşi să vândă la 0,5 lei decât cei care au primitacţiunile la 1 leu înainte de listare."

Ciudin consideră că acţiunile FP se vor înscrie pe un trendascendent doar după ce statul nu va mai avea titluri la Fond şidespăgubiţii care vor banii pe acţiunile FP primite le vor fivândut.

"În astfel de momente, pe aceste acţiuni intră numaiinvestitorii pe termen mediu-lung, cei care le ţin pentru minimumun an. Speculatorii nu intră acum tocmai pentru că aşteaptă să fiepresiune la vânzare în următoarea perioadă şi astfel ar puteacumpăra mai târziu la preţuri mai mici", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului au influenţat vizibil principalii indicibursieri în care sunt incluse. Astfel, indicele BET, al celor mailichide zece titluri, a coborât cu 0,19%, iar indicele BET-FI, carereflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale FP, a avansat cunumai 0,17%, în condiţiile în care acţiunile SIF-urilor au crescutîn medie cu peste 1%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au fosttranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri,astfel că indicele BET-NG a urcat cu 0,63%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 34,6 milioane de lei(8,4 milioane de euro), sumă cu 65% peste rulajul de miercuri,lichiditatea fiind asigurată în proporţie de 70% de acţiunileFondului Proprietatea.

Ciudin spune că lichiditatea redusă şi variaţiile uşoareînregistrate de cele mai multe acţiuni în ultimele şedinţe ar puteareprezenta un moment de stabilizare a pieţei şi crede că preţurilevor reintra pe o linie ascendentă.

"Cred că suntem într-o zonă de minime, iar dacă pe plan externnu se întâmplă ceva care să ducă la corecţii, am putea asista la orevenire a creşterilor. În acest moment, investitorii sunt precauţişi pentru că indicele Dow Jones Industrial Average este deja la unnivel destul de ridicat şi unii anticipează unele scăderi înperioada următoare", a conchis brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO