Fondul Proprietatea

Şeful FP: Vom face listarea la Londra prin GDR-uri dacă ASF nu îşi schimbă poziţia faţă de titlurile de interes

Greg Konieczny: Preferinţa noastră este să executăm listarea secundară prin intermediul titlurilor de interes. Fotograf: Victor Ciupuliga

Greg Konieczny: Preferinţa noastră este să executăm listarea secundară prin intermediul titlurilor de interes. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

27.02.2015, 00:06 661

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), preferă ca listarea secundară la bursa din Londra să aibă loc prin intermediul titlurilor de interes, însă dacă ASF nu va emite un regulament consacrat acestor instrumente financiare, operaţiunea se va face prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), folosite şi în cazul listărilor duale ale Romgaz şi Electrica. Termenul estimat pentru listarea secundară este aprilie-mai.

Spre deosebire de GDR-uri, titlurile de interes (un fel de etichete ale acţiunilor) nu presupun taxe de conversie pentru deţinătorul care vrea să le transforme în acţiuni şi nici nu necesită un prospect pentru listare.

În ianuarie, acţionarii FP au acordat un nou mandat administratorului, valabil până pe 10 iulie, pentru listarea la Londra, după ce operaţiunea nu a fost posibilă anul trecut în absenţa aprobării de către ASF a regulamentului care să permită listarea acţiunilor locale pe o piaţă străină prin intermediul titlurilor de interes care au în spate acţiuni. Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA din ianuarie cu reînnoirea mandatului de listare a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott este cel mai mare acţionari al FP cu circa 15% din capital. La finalul lunii noiembrie 2014 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că consiliul instituţiei nu a în­trunit majoritatea voturilor pentru aprobarea regulamentului privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor listate pe piaţa locală.

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

„Considerăm că titlurile de interes sunt benefice pentru piaţa locală şi preferinţa noastră este să executăm listarea secundară prin intermediul titlurilor de interes. Pentru ca acest lucru să aibă loc, ASF ar trebui să emită regulamentul privind titlurile de interes în termen de mai puţin de 30 de zile. Dacă nu va exista o revizuire a poziţiei ASF faţă de titlurile de interes, vom realiza listarea prin intermediul certificatelor globale de depozit“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Managerul vrea să listeze FP la Londra pentru a reduce discountul de tranzacţionare al acţiunilor, în prezent la circa 30% din activul net, prin accesarea unui bazin nou de investitori. Franklin Templeton are drept ţintă să reducă discountul de tranzacţionare la 15% din activul net. Cu toate acestea, temerile pieţei locale de capital sunt că prin listarea la Londra ar putea migra parte din lichiditatea acţiunilor FP, cele mai tranzacţionate de pe bursa de la Bucureşti. Însă şi Romgaz şi Electrica sunt listate prin GDR-uri la Londra, iar piaţa principală este cea locală şi cele mai mari tranzacţii se fac pe bursa de la Bucureşti.

„Feedbackul obţinut recent din partea investitorilor instituţionali străini este foarte bun şi indică faptul că listarea secundară a Fondului Proprietatea pe bursa de valori de la Londra va genera interes semnificativ din partea investitorilor care sunt interesaţi să obţină să îşi crească expunerea pe România“, a mai spus managerul FP. Potrivit reglementărilor, emiterea de certificate de depozit se poate face pentru un nu­măr de acţiuni suport care reprezintă cel mult o treime din numărul total de acţiuni emise de societatea emitentă.

În cazul în care emiterea de certificate de depozit se realizează ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, emi­terea de certificate de depozit se poate face pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a se depăşi o treime din numărul total de acţiuni emise de so­cietatea emitentă. Listarea fondului va fi o pro­­­cedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO