Fondul Proprietatea

Sperăm că munca noastră se va reflecta şi în preţul acţiunii, spune polonezul care administrează FP

Sperăm că munca noastră se va reflecta şi în preţul acţiunii, spune polonezul care administrează FP

Greg Konieczny a fost săptămâna trecută invitatul celui de-al doisprezecelea eveniment din seria „Meet the CEO“ organizat de Business Magazin. Citiţi în numărul din această săptămână al BM povestea celui care administrează activele de 4 mld. euro ale Fondului Proprietatea.

Autor: Crenguta Nicolae

24.05.2011, 23:54 1053

Investitorii Fondului Proprietatea (FP) trebuie să se aştepte încontinuare la perioade de volatilitate a preţului acţiunii, cuscăderi şi creşteri, dar mai devreme sau mai târziu eforturile de acreşte valoarea acţiunii ar trebui să se vadă, spune GrzegorzKonieczny, managerul fondului din partea grupului american FranklinTempleton.

"Piaţa e o forţă puternică, iar pe termen lung nu o poateinfluenţa un singur fond sau un singur manager, ci numai muncarăbdătoare de a creşte valoarea, adică ceea ce sperăm să sereflecte în timp în preţul acţiunii", a declarat el într-uninterviu acordat revistei Business Magazin.

Una dintre căile de creştere a valorii acţiunilor e cumpărareade active: de la finele lui decembrie până la sfârşitul luiaprilie, valoarea activelor Fondului a crescut de la 3,58 la 4,06mld. euro, iar programul de achiziţii din primul trimestru s-aconcentrat pe acţiuni valoroase: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank,BRD-SocGen, Alro sau Azomureş. Băncile au ajuns să reprezinte 3,25%din portofoliu.

O altă pârghie de creştere a valorii este răscumpărareaacţiunilor Fondului de pe piaţă. Un nou program de răscumpărare afost iniţiat la 11 mai, tocmai pentru a opri scăderea preţului FPca efect al faptului că statul a deblocat în aceste zile conversiaîn acţiuni a titlurilor de despăgubire.

Pentru Konieczny, defectul cel mai mare al bursei româneşti estecă nu există un flux constant de listări (ultima listare importantăla Bursa de Valori a fost cea a Transgaz din 2007), ceea ceîncurajează o mentalitate "de tip cazinou", pentru care bursa nu eo piaţă unde investeşti pe termen lung, cu metodă şi răbdare, ci uninstrument de câştig rapid.

Aceasta ar explica şi reacţia micilor investitori, care au văzutcă, deşi în portofoliul Fondului Proprietatea sunt cele mai lichideacţiuni de la Bursă, iar ponderea investitorilor străini înacţionariat creşte continuu, preţul a coborât la 0,60 şi apoi la0,50 lei pe acţiune, dezamăgindu-i pe cei ce aşteaptă un preţ decel puţin 1 leu (adică valoarea la care statul a făcut conversia înacţiuni a titlurilor de despăgubire).

Potrivit managerului FP, dezvoltarea pieţei de capital a rămasîn urmă nu numai faţă de Polonia, ci şi faţă de alte pieţe dinregiune "şi e păcat, fiindcă la dimensiunile pieţei româneşti eatâta potenţial".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125