Fondul Proprietatea

Templeton ţine morţiş să listeze FP la Varşovia, deşi acţiunile cresc la Bucureşti

Templeton ţine morţiş să listeze FP la Varşovia, deşi acţiunile cresc la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop

05.03.2012, 00:06 1460

Franklin Templeton, admi­nis­tra­torul activelor de 3,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP), dă asigurări acţionarilor că va căuta soluţii pentru listarea la Bursa de Valori din Varşovia, deşi nu a strâns până acum 10% din acţiunile FP pentru a le vinde investitorilor de la bursa poloneză, iar Depozitarul Central nu s-a angajat să ope­reze modificările tehnice necesare pentru ca listarea secundară să fie posibilă.

Într-unul dintre materialele de pre­zen­­tare a punctelor incluse pe or­dinea de zi a Adunării Generale Ex­traor­di­nare a Acţionarilor con­vocată pentru 4 aprilie, administratorul Fran­klin Tem­pleton explică princi­palele obstacole pe care le-a întâmpinat în demersurile de listare a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori din Varşovia, dar şi planurile viitoare pe acest subiect.

Potrivit Templeton, principalele impedimente sunt: "Fezabilitatea acu­mulării de acţiuni este complicată datorită unor aspecte existente în legislaţia şi reglementările româneşti. Posibilitatea de a emite noi acţiuni este restricţionată de două aspecte: dife­renţa între preţul pieţei şi valoarea nominală a acţiunii şi restricţiile legale în ceea ce priveşte reducerea valorii no­minale a acţiunii, precum şi restricţiile legale de emitere de noi acţiuni în situaţia în care capitalul social nu este integral vărsat, datorită unor contribuţii nevărsate de către statul român. Abilitatea Fondului de a achiziţiona acţiuni existente în scopul ofertei publice este restric­ţio­nată datorită unor neclarităţi în inter­pretarea anumitor reguli româneşti".

Templeton a anunţat în iulie 2011 că vrea să listeze FP la Varşovia pentru a creşte valoarea acţiunilor, care atunci se tranzacţionau la Bucureşti la un discount de circa 60% faţă de activul net. Tot atunci administratorul a anunţat că listarea seundară va avea loc prin ofertă de până la 10% din acţiuni. În toamna anului trecut Templeton a anunţat că amână luarea unei decizii pentru că nu a strâns cele 10% din acţiuni. În februarie 2012 Georgia Palade van Dusen, moştenitoarea industriaşului Malaxa şi cel mai mare acţionar privat al FP, a cerut adminis­tratorului să convoace AGA pentru a obţine acordul de principiu din partea acţionarilor pentru listarea secundară.

Al doilea obstacol în calea listării la Varşovia e "disponibilitatea Depozita­ru­lui Central din România de a investi în stabilirea unei legături cu Depozi­tarul din Polonia, legătură care ar face ca acţiunile FP să fie complet fun­gibile între cele două pieţe (...) Depo­zitarul din Polonia a confirmat că este foarte dispus să investească pe partea sa, dar Depozitarul din România nu s-a angajat până acum în luarea unor măsuri pentru îndeplinirea acestui obiectiv".

Acţiunile FP, care se tranzacţio­nează la Bursa din Bucureşti din 25 ianuarie 2011, au atins în şedinţa de vineri nivelul maxim al ultimelor 11 luni, de 0,614 lei. De la începutul anului acţiunile FP au crescut cu 41,7%, iar discountul faţă de activul net s-a redus la circa 46%.

Dacă propunerea de listare secundară va fi aprobată de principiu de acţionari pe 4 aprilie, Templeton se angajează să le prezinte acţionarilor în luna mai opinia în legătură cu listarea secundară şi structura de tranzacţie şi să programeze o nouă AGA în iunie cu propunerea de listare secundară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO