Fondul Proprietatea

Templeton urmează noua strategie trasată de acţionari şi răscumpără acţiuni de 150 mil. euro la Fondul Proprietatea

Templeton urmează noua strategie trasată de acţionari şi răscumpără acţiuni de 150 mil. euro la Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

19.03.2012, 00:07 1035

Grupul american Franklin Tem­pleton, adminis­tra­torul Fondului Pro­prie­tatea (FP), le propune acţionarilor să aprobe un nou program de răscumpărare a 8% din titlurile fondului, pachet evaluat pe bursă la 646,2 mil. lei (147,6 mil. euro) la cotaţia actuală. Răscumpărările vor fi realizate în funcţie de lichidităţile disponibile ale fondului, potrivit reprezentanţilor Templeton.

Templeton încearcă astfel să-i mulţumească pe prin­ci­palii acţionari ai Fondului Proprietatea, care i-au solicitat să ia măsuri cura­joase pentru reducerea decalajului dintre preţul acţiunilor pe bursă şi valoarea activelor. Strate­giile propuse de acţionari ar putea conduce chiar la dispariţia fondului în câţiva ani.

Fondul de hedging american Elliott, care este cel mai mare acţionar al FP, cu 13,91% din acţiuni, a propus la mijlocul lunii februarie ca Franklin Templeton să primească un bonus pentru sumele distribuite acţionarilor sub formă de dividende speciale sau prin răscumpărări de acţiuni. Elliott şi-a argumentat propunerea explicând că vânzarea activelor fondului şi distribuirea banilor către acţionari este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a discountului şi că nu este de acord cu reinvestirea de către administrator a sumelor obţinute din vânzări de active. Pe termen lung această strategie duce la lichidarea fondului.

Propunerea Elliott va fi dezbătută de către acţionari în AGA din 4 aprilie. Dacă va fi aprobată, atunci Franklin Templeton ar putea încasa 1,5% din sumele suplimentare distribuite către acţionari în 2012 şi 2013 şi 1% din sumele distribuite în 2014. Aceste sume nu includ şi dividendele normale, pe care FP le distribuie, conform strategiei asumate, la finalul fiecărui an din dividendele pe care le încasează la rândul său de la companiile din portofoliu şi din dobânzi.

Astfel, dacă FP ar răscumpăra pachetul de 8% la preţul actual de pe bursă, atunci din cele circa 150 mil. euro care ar ajunge la acţionari, Tem­pleton ar încasa un comision supli­mentar de 2,25 mil. euro. Asta în con­diţiile în care Templeton înca­sează anual un comision de 0,479% din capitalizarea FP (circa 8,85 mil. euro la capitalizarea actuală).

În AGA de la începutul lunii august se va discuta şi modificarea actului constitutiv al FP, astfel încât să fie reduse cerinţele de cvorum pentru aprobarea reducerii capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate anterior. Asta după ce în precedenta adunare generală a acţionarilor nu s-a putut aproba anularea acţiunilor răscumpărate în 2011 din cauză că nu s-a întrunit cvorumul de 50% din acţiunile cu drept de vot.

Anul trecut, Franklin Templeton a răscumpărat 240 milioane de acţiuni la FP (1,74% din capital), în valoare de peste 120 mil. lei, încercând să susţină cotaţia de pe bursă. Aceste acţiuni urmează să fie anulate.

Pe termen lung, acordarea de divi­den­de speciale şi răscumpărările de acţiuni duc la scăderea activelor FP şi a capita­li­zării fondului, ceea ce înseamnă un comi­sion mai mic pentru Templeton. Tocmai de aceea, Elliott încearcă să-l motiveze pe administrator cu aceste comisioane suplimentare. În plus, mandatul Tem­ple­ton expiră în 2014, acesta neavând ga­ranţia că noii acţionari i-l vor prelungi.

Din acest motiv, Templeton încearcă să întreţină relaţii bune cu principalii acţionari.

Listarea la Varşovia se discută la începutul lui aprilie

În AGA de la începutul lunii aprilie se discută şi listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, propunere susţinută de moştenitorii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa. Georgia Palade van Dusen, una dintre nepoatele lui Malaxa, deţine cica 5,7% din acţiunile fondului. Listarea FP la Varşovia ar trebui să atragă noi investitori în fond şi să urce preţul acţiunilor, însă există o serie de dificultăţi tehnice. În primul rând, Tem­pleton ar trebui să gă­sească acţionari dispuşi să vândă mi­ni­mum 10% din acţiunile FP într-o ofertă publică iniţială (IPO).

Tot la înce­putul lunii aprilie se vor alege noii membri ai Comite­tu­lui Repre­zen­tan­ţilor de la FP, având în vedere că actualul con­siliu nu mai este reprezen­tativ, după ce statul a ieşit din acţionariatul FP. Reprezentanţii statului vor fi înlocuiţi cel mai probabil de către reprezentanţii Elliott, City of London şi ai urmaşilor lui Malaxa. Sorin Mândruţescu, şeful Oracle România, şi Cristian Buşu ar putea fi păstraţi în comitetul care supra­veghează activitatea administra­to­rului Franklin Templeton.

Fondul distribuie dividende de 531 mil. lei

Fondul Proprietatea le propune acţionarilor un dividend brut de 0,03854 lei/acţiune din profitul net pe 2011, cu 23% mai mare decât cel de anul trecut. Randamentul dividendului brut este de 6,56%, luând în calcul preţul de închidere de vineri al acţiunilor FP, de 0,587 lei.

Valoarea totală a dividendelor se ri­dică la 531 mil. lei (121 mil. euro). Suma re­prezintă 97% din tot profitul net preli­minat înregistrat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 mil. lei (128,3 mil. euro).

Din această sumă, circa 85 mil. lei va ajunge la stat, sub formă de impozit pe dividende. Cel mai mare acţionar al FP, grupul american Elliott, care deţine 13,91% din acţiuni, va încasa dividende nete în valoare de 62 mil. lei.

La finalul lunii februarie, investitorii străini deţineau 54% din acţiunile Fon­du­lui Proprietatea, iar acţio­narii români aveau circa 41%.

Acţiunile Fondu­lui Proprietatea au crescut cu 37,5% de la începutul anului, pe fondul creşterii ac­ţiu­nilor companiilor din porto­foliu, dar şi al măsurilor pro­puse de acţionari. Cotaţia de vineri, de 0,587 lei/acţiune, este cu circa 50% mai mică decât valoarea acti­vu­lui net pe acţiune (VUAN), de 1,195 lei. Fondul are o capitalizare de 1,85 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO