Fondul Proprietatea

Unii investitori care au intrat pe Bursă la începutul anului încep să iasă

Unii investitori care au intrat pe Bursă la începutul anului încep să iasă

Autor: Stefan Musgociu

25.05.2011, 23:45 732

Bursa a coborât şi miercuri, cu 1,16%, iar acţiunile Fon­­­duluiProprietatea (FP) au încheiat în scă­dere cu 3%, după ce în a douaparte a zilei au căzut chiar cu 4% şi au atins cel mai redus nivelde la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) au sur­prins dinnou piaţa urcând cu 15%. În ultimele şapte sesiuni titlurile FP auscăzut cu peste 9%, investitorii reacţio­nând vizibil la corecţiilede pe bursele externe şi la informaţiile cu pri­vire la re­luareaconversiilor titlurilor de despă­gu­bire în acţiuni FP. Estimând cănoii ac­ţio­nari ai fondului vor accepta preţuri mai mici doarpentru a face rost de bani, unii investitori au început încă dinpri­mele zile ale lunii mai să vândă la cotaţii din ce în ce maireduse.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tran­­zacţionare al EFGEurobank Se­cu­ri­ties, crede că unii investitori au început înultimele zile să îşi reducă expunerea.

"Cred că la vânzare sunt investitori care au cumpărat înianuarie, când toată lumea spunea că acţiunile Fondului vor creşteşi toţi vedeau numai părţile bune şi reacţionau la renumeleadminis­tra­torului. Acum, când sunt o grămadă de veşti negative pebursele externe şi din ce în ce mai multă lume vorbeşte de posibilecorecţii, cred că cei care au cumpărat la începutul fondului pebursă au decis să îşi limiteze pierderile, pentru că preţul s-a dusîn jos, nu în sus, cum sperau cei mai mulţi. Toată lumea se uita lafond pentru că este o acţiune bună, însă când mizezi totul pe osingură carte, îţi asumi un risc foarte ridicat."

Scăderea mai accen­tuată a fost de­ter­minată şi delichi­ditatea redusă a pieţei, dar şi de numărul redus dein­ves­titori care mai sunt dispuşi să cumpere.

"Acum trebuie să iei în calcul foarte mult şi factorii externi,cum sunt dis­cu­ţiile pentru restructurarea datoriilor Greciei,SUA, care sunt aproape de gra­dul maxim de îndatorare, datoriilesta­telor din zona euro, inflaţia ridicată, even­­tuale creşteri dedobândă de po­li­tică monetară pe plan extern, plus situa­ţiaeconomică din România, faptul că Fondul Proprietatea are înportofoliu acţiuni la companii de stat şi care majo­ritatea nu suntlistate. Toate aceste lucruri impun un discount pentru ac­ţiunilefondului", a adăugat brokerul.

La finalul şedinţei indicele BET era în scădere cu 1,18%, iartitlu­rile din energie au scăzut în medie cu 0,61%.

Floroiu consideră că cei mai mulţi in­vestitori îşi reduc înprezent expu­ne­rea pe unele acţiuni, reacţionând în prin­ci­pal laproblemele de pe plan extern.

"Pieţele externe trec printr-o pe­rioa­­dă destul de nervoasă,raportările fi­nan­ciare s-au terminat, iar acum se cum­pără sauvinde pe zvon şi sunt o groază de elemente negative. Aceastăsituaţie se reflectă şi în evoluţia preţurilor."


De urmărit astăzi

  • n Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au mai câştigatieri 15%, pe fondul unor tranzacţii prin care s-a transferat 2% dincapitalul social. Fondul de investiţii Carlson Ventures a raportatvânzarea unui pachet mic de acţiuni în şedinţa de marţi.

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au atins ieri noiminime, dar pe fondul unor tranzacţii în creştere, semn că acrescut şi interesul la cumpărare.

  • Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce s-aurealizat ieri tranzacţii cu 1,27% din capitalul social.

  • Acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM), care au câştigat ieri19%, deşi compania a raportat afaceri şi profit în scădere înT1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO